ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ OFF SHORE

Τον εντοπισμό off shore εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και αποφεύγουν να τα δηλώσουν στο ελληνικό δημόσιο αναζητούν οι ελεγκτικές αρχές και συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 off shore εταιρίες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τουλάχιστον ένα ακίνητο το οποίο δεν δηλώνεται στην εφορία. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ στις περιοχές, που εντοπίζονται οι περισσότερες off shore θα εγκατασταθούν ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και θα αναζητήσουν στα υποθηκοφυλακεία τις αλλοδαπές επιχειρήσεις που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα.  Από τις 2.500 off shore  εταιρίες οι περισσότερες εντοπίζονται στην ΦΑΕΕ ΑΘηνών και συγκεκριμένα είναι δηλωμένες περί τις 495, στην ΦΑΕ Πειραιά 291, στην εφορία Μυκόνου 51,στην εφορία Κρανιδίου 47 και στην ΔΟΥ Κέας 24.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών σε πρώτη φάση:

1. θα εντοπισθούν και θα καταγραφούν  τα ακίνητα που ανήκουν σε αλλοδαπές επιχειρήσεις μέσω του Κτηματολογίου και των Υποθηκοφυλακείων.

2. Θα αναζητηθούν οι διαχειριστές των offshore, στις οποίες εμφανίζονται να ανήκουν τα ακίνητα. Εν συνεχεία θα ελεγχθούν εάν υπάγονται στο νόμο βάσει του οποίου υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων. Επίσης θα αναζητηθούν οι μισθωτές των ακινήτων ενώ θα ελέγχεται αν έχει αναγραφεί το ελάχιστο μίσθωμα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

3. Μετά τον εντοπισμό θα γίνει έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει πληρωθεί όλοι οι φόροι των ακινήτων Το ίδιος στέλεχος  αναφέρει ότι ο εντοπισμός των υπεράκτιων εταιρειών θα κρατήσει σίγουρα έως το τέλος του χρόνου δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, Τονίζει δε ότι αρκετά ακίνητα off shore εταιρειών ανήκουν σε εκκλησιαστικά δόγματα και η αναζήτηση των πραγματικών διαχειριστών είναι ιδίατερα δύσκολη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.