ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ

Βελτιώσεις προκειμένου να εφαρμοστεί το «αγκάθι» νόμος-πλαίσιο ζήτησαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ από τον υπουργό Παιδείας.

Η συνάντηση του Γιώργου Μπαμπινιώτη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού είχε πάνω-κάτω το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνη που είχε ο υπουργός με τους πρυτάνεις. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εφαρμογή του νόμου, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.

Ωστόσο, οι πολυπόθητες αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο, για τις οποίες ο Γ. Μπαμπινιώτης άφησε να εννοηθεί ότι θα έρθουν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας, είναι ακόμη στον... αέρα. Προς το παρόν το μόνο αποτέλεσμα είναι η συνέχιση του διαλόγου, που το υπουργείο είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Την ίδια στιγμή στα Πανεπιστήμια επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι εκλογές για την ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης αναβάλλονται σε όλα τα ιδρύματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται επεισόδια.

«Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση. Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε κλίμα ηρεμίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου αλλά με επίλυση προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι τα θέματα, που ετέθησαν από τους συναδέλφους της ΠΟΣΔΕΠ, μπορούν να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «όλοι συγκλίνουν στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου, στην επίλυση προβλημάτων και στην καταξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου καθώς έχει δημιουργηθεί μια εικόνα αρνητική και δεν πρέπει να είναι αρνητική».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νικόλαος Σταυρακάκης ανέφερε: «Καταλήξαμε στη γενική και σύμφωνη διαπίστωση ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί άμεσα και σε όλα του τα σημεία. Θεωρούμε ότι η συζήτηση γενικά κινήθηκε σε πάρα πολύ θετικό κλίμα και ελπίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η πολιτεία (και συγκεκριμένα ο υπουργός, ο κ. Μπαμπινιώτης) θα βοηθήσουν τα Πανεπιστήμια να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ενέργειες και σε διαδικασίες τις οποίες χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικογένεια. Ενέργειες που θα τις επεξεργαστεί, θα τις αποφασίσει το υπουργείο για την πλήρη εφαρμογή του νόμου».

Όσον αφορά στην ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης τόνισε ότι «Υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις τις οποίες θα επεξεργαστούμε. Οι τρόποι δεν μπορούν να εξειδικευτούν αυτή τη στιγμή. Είναι σε συζήτηση. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και εκτιμήσεις προς την ίδια κατεύθυνση».

Ο Ν. Σταυρακάκης επισήμανε ότι "τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή αυτή την περίοδο. Αυτό ακριβώς που ζητήσαμε από τον κύριο Υπουργό είναι να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και στις πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε η εφαρμογή του νόμου και σε αυτά τα σημεία να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θα πρέπει να υπάρξει υπέρβαση της κατάστασης που αυτή τη στιγμή βιώνουμε. Οι τρόποι και οι έξοδοι διαφυγής είναι αρκετές και νομίζω ότι το υπουργείο μπορεί να επιλέξει. Πρέπει να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιώντας τις δομές και τις δυνάμεις που αυτό το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει, τη δυναμική και το δυναμικό που περικλείει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.