ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΑ: ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Βίντεο με βασανιστήρια σε βάρος Σύρων ασθενών μέσα σε νοσοκομείο, παρόμοιο με αυτό που προβλήθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, έχουν στην κατοχή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

Oπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, «η Υπατη Αρμοστεία έλαβε αυτό το βίντεο από το Channel 4 χθες. Στην πραγματικότητα, έχουμε κάποιες παρόμοιες εικόνες. Ίσως μάλιστα να είναι το ίδιο βίντεο που είχε σταλεί στην επιτροπή έρευνας για τη Συρία. Οι εικόνες είναι πραγματικά σοκαριστικές».

Το βίντεο που μεταδόθηκε από το βρετανικό κανάλι την Δευτέρα γυρίστηκε κρυφά και σε αυτό, σύμφωνα πάντα με το Channel 4, εικονίζονται ασθενείς να υποβάλλονται σε βασανιστήρια από το ιατρικό προσωπικό μέσα σε ένα κρατικό νοσοκομείο της πόλης Χομς. Τραυματισμένοι άνδρες, με καλυμμένα τα μάτια, είναι αλυσοδεμένοι στα κρεβάτια τους. Σε ένα τραπέζι, σε ένα διάδρομο, διακρίνεται ένα μαστίγιο και ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Ορισμένοι ασθενείς φαίνεται σαν να έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια.

Το Channel 4 ανέφερε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο. Ωστόσο ο Κόλβιλ είπε ότι ανεξάρτητοι ερευνητές που εργάζονται για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν λάβει παρόμοιες εικόνες και μαρτυρίες.

Η πρώτη αναφορά της επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Νοέμβριο, κατέγραφε περιπτώσεις τραυματιών που είχαν μεταφερθεί σε στρατιωτικά νοσοκομεία όπου ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν κατά την ανάκρισή τους.

Στην έρευνα των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώθηκε ότι τμήματα του στρατιωτικού νοσοκομείου της Χομς και των κρατικών νοσοκομείων της Λαττάκειας "είχαν μετατραπεί σε κέντρα βασανιστηρίων", υπενθύμισε ο εκπρόσωπος. "Πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας, μερικές φορές σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό, αλυσόδεναν τραυματίες στα κρεβάτια τους, τους έκαναν ηλεκτροσόκ, τους χτυπούσαν ή τους στερούσαν το νερό ή την περίθαλψη. Το ιατρικό προσωπικό που δεν συνεργαζόταν υποβαλλόταν σε αντίποινα", είπε.

Περιπτώσεις βασανιστηρίων καταγγέλλονται στη Συρία εδώ και 40 χρόνια, σημείωσε ο Κόλβιλ. "Η βαναυσότητα των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας είναι διαβόητη", είπε χαρακτηριστικά. Στις μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στη χώρα περιλαμβάνονται ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ, κρέμασμα από τα άκρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ψυχολογικά βασανιστήρια, εξήγησε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που παρουσιάζονται στο βίντεο, αν και η εκπρόσωπός τους, Φαντέλα Σάιμπ, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η αυθεντικότητά του.

"Όποια και αν είναι η αλήθεια, οι πράξεις αυτές είναι απαράδεκτες για τον ΠΟΥ. Τα νοσοκομεία πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι χώροι, όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν ζητούν ιατρική φροντίδα. Οι γιατροί που δουλεύουν σε αυτά πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται σε ασφαλές και ουδέτερο περιβάλλον", τόνισε.

Ο Κόλβιλ είπε ότι οι Σύροι φοβούνται να πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και για αυτό προσπαθούν να οργανώσουν αυτοσχέδιες κλινικές σε τζαμιά και σπίτια που όμως γίνονται στόχος των δυνάμεων ασφαλείας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.