ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΑΞΙ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ το στήριξαν, ωστόσο, ζήτησαν ορισμένες αλλαγές.

«Αγκάθια» της ρύθμισης για τα ταξί αποτελούν κυρίως η αλλαγή του συντελεστή, ώστε να εκδοθούν νέες άδειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και στην περιφέρεια, η διαδικασία των μεταβιβάσεων και το άνοιγμα της αγοράς για τα ειδικά προμισθωμένα επταθέσια και εννιαθέσια οχήματα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου επέκρινε όσους αναγάγουν ως εθνικό θέμα την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί τονίζοντας: «Συνεχίζεται ένα θέμα, που εμείς το έχουμε αναγάγει ως εθνικό. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε για να τα απελευθερώσουμε είτε όχι. Υπάρχει ειδική εξαίρεση και τα ταξί ρυθμίζονται αποκλειστικά στη βάση εθνικών κριτηρίων» είπε επισημαίνοντας πως για «οτιδήποτε πρέπει να γίνει στη χώρα προκαλούμε ή βάζουμε δικαιολογία την τρόικα. Μη διογκώνουμε το ρόλο της εκεί που δεν υπάρχει».

Ο Κώστας Γείτονας αμφισβήτησε ότι βρέθηκε η χρυσή τομή στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, καθώς και στο ότι πρέπει για την Αθήνα να βγουν νέες άδειες,

Ο Νάσος Αλευράς υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκαθαριστεί αν τίθεται θέμα τήρησης ευρωπαϊκών οδηγιών.

Από την πλευρά του, ο Μίμης Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί, ο υπουργός να βρει τη χρυσή τομή και να αφομοιώσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε ότι το κόμμα του έχει συμφωνήσει επί της αρχής και θα το ψηφίσει, αλλά θα πρέπει να γίνουν ορισμένες βελτιωτικές ρυθμίσεις, καθώς -όπως είπε- επιθυμεί ένα ελεγχόμενο και όχι αλόγιστο άνοιγμα του επαγγέλματος, ώστε να μην καταστραφούν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Την στήριξη του κόμματός του στις αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Υποδομών επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι στο σύνολό τους δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν οι αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές για να λυθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει.

«Είναι σωστές οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για τα ταξί και αν γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις του κόμματός μας θα βρούμε και τη χρυσή τομή που ο υπουργός προσπαθεί να βρει και όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι» ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, καθώς «το μόνο ωφελημένο από τη ρύθμιση θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο» και πρόσθεσε ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι να καταστεί η επικοινωνία κοινωνικό αγαθό και να υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας υψηλού επιπέδου».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για κοινοπραξία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κατηγόρησε τον κ. Βορίδη ότι για λόγους ψηφοθηρικούς θέλει να ικανοποιήσει και τα ταξί και το νέο του το κόμμα τη ΝΔ.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Υποδομών επισήμανε: «Δεν υπάρχει ειδικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της αγοράς των ταξί. Για λόγους υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος υπάρχουν εξαιρέσεις. Έχουμε να κάνουμε με μια ρύθμιση για να τακτοποιήσουμε έναν κλάδο. Δεν είναι το μείζον θέμα για να κάνουμε επανάσταση».

Αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των άρθρων.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.