ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΝΔ

Κατάργηση στο «χαράτσι της ΔΕΗ» ρίχνει στην προεκλογική αρένα η ΝΔ. Το μέτρο που είχε ανακοινωθεί πριν το κόμμα στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου και το νέο μνημόνιο επανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με το «νέο» ΕΤΑΚ το οποίο θα είναι μικρότερο αλλά θα πληρώνεται από περισσότερους, σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία. «Η Ν.Δ., όπως έχει άλλωστε δεσμευτεί και στο πρόγραμμά της, προτίθεται να καταργήσει το επαχθέστατο χαράτσι της ΔΕΗ» διεμήνυσε χθες ο κ. Βρούτσης. Έσπευσε, πάντως, να σημειώσει ότι αυτό θα γίνει από 1/1/2013, καθώς η υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Με τι θα το αντικαταστήσει; Αυτό παραμένει το μείζον ερώτημα, από την απάντηση στο οποίο θα διαμορφωθεί και η στάση της τρόικας η οποία θα συνεχίσει να έχει καθοριστικό ρόλο στα δημοσιονομικά.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει την αντικατάσταση του τέλος ακινήτων αλλά και του ΦΜΑΠ από το ΕΤΑΚ, ένιαίο τέλος ακινήτων, και η λογική των γαλάζιων στελεχών είναι «να πληρώνουν περισσότεροι αλλά λιγότερα». Δηλαδή ναι μεν καταργείται το χαράτσι (σ.σ. η ισχύς του οποίου είναι δεδομένη μόνον για το τρέχον έτος) αλλά είναι πιθανό να καταβάλουν ΕΤΑΚ και φορολογούμενοι που μέχρι πρότινος δεν επιβαρύνονταν λόγω χαμηλής αντικειμενικής αξίας του ακινήτου το οποίου είχαν στην κατοχή τους. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να υπάρξει ελάφρυνση σε ιδιοκτήτες με υψηλής αξίας ακίνητα.

Στο ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται η μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19%, η διατήρηση της υποχρέωσης απόδειξης της πηγής των εισοδημάτων «πόθεν έσχες» για την κατοικία μέχρι και το τέλος του 2013, η αυτοτελής φορολόγηση, με 20%,  της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου αλλά και η διαμόρφωση του Φόρου Μεταβίβασης, κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr ο συντελεστής θα είναι περί το 5%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.