ΚΟΣΜΟΣ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ...ΔΟΛΑΡΙΟ

Τα εγκαίνια έγιναν χθες. Με κάθε επισημότητα. Η τουρκική λίρα απέκτησε το δικό της σύμβολο, όπως το ευρώ, το δολάριο, το γεν. Γιατί όχι;

Του Γιώργου Βλαβιανού

Αυτό κι αν δείχνει τον νεο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό που διακατέχει τους σημερινούς κυβερνώντες την Τουρκία. Από σήμερα, η τουρκική λίρα, το εθνικό νόμισμα της χώρας, στο οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αδύνατον να συγκρατήσεις τα μηδενικά που όλο πλήθαιναν στα χαρτονομίσματα στα οποία δεσπόζει η μορφή του Κεμάλ, θα έχει το δικό της σύμβολο. Κάτι δηλαδή σαν το δολάριο και το ευρώ. Όπως γράφει η «Ουάσιγκτων Ποστ», όχι εμείς που θα θεωρούμασταν προκατειλημμένοι, «η κίνηση είναι ενδεικτική, αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία να μεταβληθεί η Τουρκία σε διεθνή πρωταγωνιστή».

Το σύμβολο θα είναι δύο «Τ» διασταυρωμένα, κάτι σαν «μία ασφαλή άγκυρα», όπως παρομοίασε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ενώ «οι γραμμές της που θα κοιτάζουν προς τα απάνω συμβολίζουν την αυξανόμενη αίγλη του τουρκικού νομίσματος!!» Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε με έμφαση ότι «η τουρκική λίρα έχει από σήμερα σύμβολο όπως το δολάριο, το ευρώ και το γεν...»

Και συνέχισαν οι Τούρκοι οικονομικοί παράγοντες μιλώντας για την αναπτυξιακή πορεία της τουρκικής οικονομίας που έχει παραμείνει εντελώς ανεπηρέαστη από τον οικονομικό σεισμό που ταρακουνάει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Κανείς τους βεβαίως δεν φαίνεται να ασχολήθηκε με τις προβλέψεις της Standard & Poor, η οποία ισχυρίζεται ότι Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι δύο χώρες που θεωρούνται ως πλέον ευαίσθητες να υποκύψουν στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Ευρωζώνη, ακολουθούμενες αμέσως μετά από τη Βοσνία και τη Λετονία.

Αυτά όμως δεν είναι παρά ψιλά γράμματα. Ο στόχος των Ερντογάν-Νταβούτογλου είναι η Τουρκία να γίνει ηγέτιδα δύναμη και για το σκοπό αυτό ακόμη και τα ψευδεπίγραφα σύμβολα που δίνουν λάμψη εξουσίας παίζουν τον ρόλο τους...Τουρκική λίρα λοιπόν, όπως λέμε δολάριο δηλαδή...

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.