ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ώθηση στους βραδείς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης, που - κατά κοινή ομολογία- είναι η αχίλλειος πτέρνα της επιχειρείται να δοθεί με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης,η ψήφιση του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι διατάξεις τους θα φέρουν πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, σε όλα μάλιστα τα πεδία΄της, δηλαδή την ποινική, αστική και διοικητική δίκη. Στο επίκεντρο των νομοθετικών παρεμβάσεων βρίσκονται οι πολίτες και με τις αλλαγές στόχος είναι να μειωθεί η ταλαιπωρία τους  και να καταφέρνουν να βρουν το δίκιο τους εγκαίρως.

Οι σημαντικότερες αλλαγές, που αφορούν την καθημερινή δικαστηριακή πρακτική είναι οι εξής :

  • Συναινετικά διαζύγια: Μειώνεται από ένα χρόνο σε έξι μήνες  η διάρκεια του γάμου ως προύπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου . Η απόφαση θα εκδίδεται  με απόφαση Προέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου σε μία και μοναδική συζήτηση. Μέχρι σήμερα η διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου απαιτούσε μέχρι και 8 μήνες, ενώ τώρα αρκούν 2 με 3 μέρες για να λυθεί ένας γάμος με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών .
  • Ασφαλιστικά Μέτρα :  Ολες οι επείγουσες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων θα προσδιορίζονται μέσα σε 30 μέρες  και  η απόφαση  θα δημοσιεύεται το αργότερο εντός 48 ωρών.  Σε ειδικές μόνο περιπτώσεις θα μπορεί η απόφαση να  βγαίνει μέσα σε 30 μέρες, ενώ ο κανόνας σήμερα ξεπερνά κατά πολύ τον ένα μήνα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση.
  • Εκούσια Δικαιοδοσία :  Κληρονομητήρια,  προσωρινή διοίκηση  σωματείου , διαθήκες  μεταφέρονται από τα Πρωτοδικεία  στα Ειρηνοδικεία, εκτός από  ορισμένες περίπτώσεις  όπως είναι το κτηματολόγιο και η πτωχευτική διαδικασία που παραμένουν στα Πρωτοδικεία.
  • Ηλεκτρονική δικαιοσύνη :  Για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής  κατάθεσης δικογράφων  εφόσον υπάρχει η δυνατότητα  ηλεκτρονικής υπογραφής.  Οι διατάξεις αυτές αφορούν  τις μηνύσεις, το ΣτΕ, τα Διοικητικά Δικαστήρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο  και θα συμπληρώσουν  άλλες που θα τεθούν σε εφαρμογή  στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια , στο πλαίσιο του προγράμματος e-justice.
  • Μετατροπή πλημμελημάτων σε πταίσματα  :  Ελαφρά σωματική βλάβη , ευτελής  φθορά , αυτοδικία, βλασφημία και επαιτεία μετατρέπονται σε πταίσματα.
  • Επενδύσεις και δημόσια έργα  :  Συγκροτείται ειδική διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)  για την εκδίκαση διαφορών που  αφορούν  στρατηγικές επενδύσεις. Οι αποφάσεις θα εκδίδονται το συντομότερο δυνατόν χρόνο από τη συζήτησή τους.   Για την προώθηση της διαδικασίας ανάθεσης  δημοσίων έργων ή προμηθειών  προβλέπεται η έκδοση διατακτικού  των αποφάσεων  μέσα σε διάστημα επτά ημερών από τη συζήτηση της αίτησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.