ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ... ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΩΝ

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε χθες, πρόταση που διευκολύνει την χρηματοδότηση έργων υποδομής σε χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να ξεμπλοκάρει την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων στη χώρα και να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου πιθανόν να βοηθήσει ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, τα έργα αυτά έχουν παγώσει εδώ και δύο περίπου χρόνια λόγω της άρνησης των τραπεζών να τα χρηματοδοτήσουν, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και του υψηλού ρίσκου που επιφέρει η κρίση χρέους στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε με 36 ψήφους υπέρ και 2 κατά πρόταση βάσει της οποίας τα κράτη-μέλη που λαμβάνουν μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια θα μπορούν να μεταφέρουν μέρος των κοινοτικών πόρων που τους αναλογεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα συνάπτει συνεργασίες επιμερισμού των κινδύνων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούν να δανείζουν ποσά σε χορηγούς έργων και τράπεζες, ενθαρρύνοντας τους ιδιώτες επενδυτές να στηρίζουν έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Απρίλιο, ενώ τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επωφεληθούν από το νέο μηχανισμό θα πρέπει να υποβάλουν γραπτό αίτημα στην Κομισιόν μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2013.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.