ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ... ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ

Έχοντας ήδη «λύσει» κάθε αγωνία για το ποιο κόμμα θα πρωτεύσει στις επικείμενες εκλογές, δεδομένου ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ μοιάζει αδύνατο να ανατραπεί, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα σενάρια αυτοδυναμίας ή συνεργασιών για την επόμενη ημέρα.

Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να επωφεληθεί από το νόμο Παυλόπουλου, που δίδει μπόνους 50 εδρών στο α’ κόμμα αντί των 40 που έλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009, η επίτευξη αυτοδυναμίας μοιάζει ιδιαίτερα δυσχερής, τουλάχιστον με τα πλέον πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα. Για να ανατραπεί αυτή η εικόνα, η Ν.Δ. θα πρέπει να επιδιώξει δύο παράλληλους στόχους. Αφενός να μεγεθύνει τα δικά της ποσοστά τουλάχιστον στο επίπεδο του 36%, κάτι που μοιάζει αδύνατο αυτή τη στιγμή, αφετέρου να ελπίζει ότι τουλάχιστον τρία από τα μικρά κόμματα (κατά κύριο λόγο η Δημοκρατική Συμμαχία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και οι Οικολόγοι) θα μείνουν εκτός Βουλής. Και τούτο διότι, η ανάδειξη των 151 βουλευτών δεν εξαρτάται μόνον από το ποσοστό που θα επιτύχει στις εκλογές της 29ης Απριλίου ή της 6ης Μαίου, αλλά και από τη δυναμική που θα καταγράψουν τα μικρότερα κόμματα και κυρίως από το εάν αυτά θα κατορθώσουν να περάσουν το όριο του 3% που προβλέπει για την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. Μάλιστα, σύμφωνα με το νόμο, όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής τόσο μειώνεται ο πήχυς της αυτοδυναμίας, ο οποίος, μπορεί να περιορισθεί στο 37%, το 36% ή ακόμη και το 35,5%.

Μοιάζει σχήμα οξύμωρο, αλλά με δεδομένο ότι δεν μπορεί να τα αφομοιώσει, η Νέα Δημοκρατία ναι μεν προτιμά τα κόμματα αυτά να μείνουν εκτός Βουλής αλλά αυτό να συμβεί με μία αξιοπρεπή παρουσία τους, π.χ. κάθε ένα να επιτύχει ένα ποσοστό μεταξύ 2,5% και 2,9%. Στην υποθετική περίπτωση που τρία κόμματα (για το παράδειγμά μας Δημ. Συμμαχία, Ανεξ. Έλληνες και Χρυσή Αυγή) έμεναν εκτός Βουλής, με ένα αθροιστικό ποσοστό περί το 8%, και με δεδομένο ιστορικά ότι ένα επιπλέον 3% - 4% θα συγκεντρώσουν κόμματα όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Δράση, το Άρμα Πολιτών κλπ, τότε η Ν.Δ. θα μπορούσε να επιτύχει αυτοδυναμία με ένα ποσοστό της τάξεως του 35,5% - 36%.

Μπορεί να συμβεί; Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη Νέα Δημοκρατία κάτω και από το όριο του 30% ενώ, αντιθέτως, εμφανίζουν και τη Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Π. Καμμένου να επιτυγχάνουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Από την άλλη, οι συνθήκες είναι τέτοιες που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την τελική στάση του εκλογικού σώματος. Βάσει των στοιχείων από τις δημοσκοπήσεις, «αυτοδυναμία» υπάρχει μόνον μέσα από τη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Πώς διαμορφώνεται το όριο για την αυτοδυναμία

 

Ποσοστά κομμάτων εκτός Βουλής (αθροιστικά)

Ποσοστό πρώτου κόμματος για ανάδειξη 151 βουλευτών

3 39.2
4 38.8
5 38.4
6 38.0
7 37.6
8 37.2
9 36.8
10 36.4
11 36.0

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.