ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η «βόμβα» πετρελαίου, η εκλογική αναμέτρηση, ο «καυτός» Ιούνιος, ο λογαριασμός εξόφλησης χρέους και η απειλή κοινωνικής έκρηξης με «φόντο» τις στρατιές ανέργων και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.  

Του Βαγγέλη Δουράκη

Βράδυ Πέμπτης, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο PSI, θα κριθεί εάν η Ελλάδα κερδίσει το στοίχημα για δραστική απομείωση του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 8 Μαρτίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης των ομολογιούχων που θα δεχτούν να διακρατήσουν τα νέα ελληνικά ομόλογα ως το 2042.

Το ίδιο διάστημα η Κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει δεκάδες αποφάσεις, για «ψαλίδι» σε λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου, σε φαρμακευτικές δαπάνες, εφημερίες γιατρών ΕΣΥ και άλλες, ώστε να ανάψουν το οριστικό «πράσινο φως» στη νέα σύμβαση οι πιστωτές μας.

Έως τις 14 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI, ώστε να εκταμιευθεί άμεσα η πρώτη δόση του νέου δανείου.

Μόλις ολοκληρωθεί και ο τυπικός έλεγχος της τρόικα, που θα επιβεβαιώσει ότι έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, τότε θα εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Και κάπου εδώ μπαίνει το θέμα «ανάπτυξη»: Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα συμβάλλει σε μία ετήσια δημοσιονομική διαχείριση περιορισμένη, σε σχέση με το σημερινό βάρος, σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αν αυτό συνδυαστεί με την στήριξη που θα δοθεί στις εγχώριες τράπεζες, αλλά και με την υπόσχεση που έλαβε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για «ξεπάγωμα» των αδιάθετων 11,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και έργων υποδομών, τότε κανείς μπορεί να υποθέσει ότι υπάρχουν ελπίδες αναθέρμανσης της οικονομίας.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, ότι μια οικονομία όπως η ελληνική που έχει «πιεστεί» εδώ και μια πενταετία μέσα σε υφεσιακό περιβάλλον, μόλις δει το «χρώμα του χρήματος» θα εκτιναχθεί με ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους από τους αναμενόμενους, επιδεικνύοντας συμπεριφορά ανάλογη του «ελατηρίου».

Πριν φτάσουμε εκεί όμως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις:

-        Εκλογές: Η χώρα θα πρέπει να περάσει αυτόν τον «σκόπελο» αλώβητη χωρίς να αποκλίνει των προβλεπόμενων στο μνημόνιο. Εξ΄ου και η «κουβέντα» που γίνεται για μόνιμο υπουργό Οικονομικών και υφυπουργούς σε καίρια «πόστα» που θα λειτουργήσουν ως «γέφυρα» που θα «τρέχει» τις υποχρεώσεις.

-         Ο «καυτός» Ιούνιος: Η Αθήνα θα κληθεί να οριστικοποιήσει μέτρα ύψους 11,4 δισ. ευρώ για την διετία 2013-’14, με έμφαση στην περιστολή δαπανών.

-         Ειδικός λογαριασμός και «έλεγχος»:  Το κράτος από το 2013 θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς να στηρίζεται πια σε δανεικά για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά να καλύπτει εκ των ενόντων όλες τις τρέχουσες ανάγκες του. Κάθε τρίμηνο η τρόϊκα θα «τσεκάρει» εάν το ελληνικό Δημόσιο τήρησε τις υποχρεώσεις του για πρωτογενή πλεονάσματα. Αν «πιάνει» τους στόχους θα εισφέρει το «μερίδιό» του στον ειδικό λογαριασμό για την εξόφληση του χρέους. Αν λείπουν χρήματα τότε, θα πρέπει να εφευρίσκει τρόπους -βλέπε μέτρα- να κλείνει τη «μαύρη τρύπα».

-         Η «βόμβα» πετρελαίου: Ανατροπές στους σχεδιασμούς δεν αποκλείεται να προκύψουν από την εκτίναξη των διεθνών τιμών πετρελαίου. Ο κρατικός προϋπολογισμός και το Μνημόνιο εκτιμούν ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου σε μέσα επίπεδα θα υποχωρήσει, από τα 111 δολάρια  που διαμορφώθηκε το 2011, σε περίπου 105-107 δολάρια. Η κρίση στις σχέσεις Δύσης- στο Ιράν «συντηρεί» τις τιμές πετρελαίου σε επίπεδα άνω 125 δολαρίων το βαρέλι. Αν δεν αλλάξει αυτό τότε θα έρθει νέα αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων που θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο και το εγχείρημα της «εσωτερικής υποτίμησης» στη χώρα μας.

-         «Κοινωνική αναταραχή»: Η ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα («έσπασε» το φράγμα του 1 εκατ. ατόμων), αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ήδη σχεδόν 320.000 οικογένειες αδυνατούν εδώ και 6 μήνες να εξοφλήσουν τα δάνειά τους), συνιστούν αστάθμητους παράγοντες στην εξέλιξη των γεγονότων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.