ΥΓΕΙΑ

ΓΡΙΠΗ: ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΟ

Σε συγκεκριμένη γονιδιακή ποικιλομορφία φαίνεται ότι οφείλεται το ότι κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο σοβαρά από τη γρίπη σε σχέση με άλλους.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Κέλαμ του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», ανακάλυψαν, όπως υποστηρίζουν, ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου IFITM3 είναι πολύ πιο συχνή στους ανθρώπους που καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω γρίπης, από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό που περνάει τη γρίπη με πιο ελαφρά συμπτώματα.

Το συγκεκριμένο γονίδιο ελέγχει μια πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από τους ιούς, ωστόσο μια σπάνια μετάλλαξή του, η οποία μειώνει σημαντικά την παρουσία της εν λόγω πρωτεΐνης, κάνει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού πιο ευάλωτα στις επιθέσεις του ιού της γρίπης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι έχουν αυτή την παραλλαγή του γονιδίου θα έπρεπε να εμβολιάζονται για τη γρίπη, όπως οι άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η επικίνδυνη παραλλαγή του γονιδίου υπάρχει περίπου σε έναν άνθρωπο στους 400, ενώ μεταξύ όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία λόγω γρίπης, το ποσοστό όσων έχουν τη γενετική ποικιλομορφία αυξάνεται κατακόρυφα σε έναν στους 20. Όταν το γονίδιο IFITM3 υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, τότε παρεμποδίζεται η εξάπλωση του ιού της γρίπης στους πνεύμονες, όταν όμως το επίπεδο του γονιδίου είναι μικρότερο, τότε η μόλυνση εξαπλώνεται πιο εύκολα.

Οι δοκιμές με πειραματόζωα από τα οποία είχε αφαιρεθεί τελείως το IFITM3, έδειξαν ότι αρρώστησαν πολύ σοβαρότερα. Η απώλεια του συγκεκριμένου γονιδίου αποδείχτηκε ότι επιδείνωνε σοβαρά τη μόλυνση των πειραματόζωων από τον ιό, με αποτέλεσμα η γρίπη να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατό τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισήμαναν  την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο θέμα και εκτίμησαν ότι αυτό το γονίδιο είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τη διαφορετική αντίδραση των ανθρώπων στη γρίπη, ή αλλιώς τους λόγους που κάποιοι έχουν μικρότερες αντιστάσεις απέναντι στον ιό και κάποιοι άλλοι πιο μεγάλες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.