ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ

Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε συμβασιούχο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η σύμβαση της οποίας δεν ανανεώθηκε ύστερα από τρία και πλέον χρόνια εργασίας.

Με την υπ' αριθμ. 233/2012 απόφασή του, το δικαστήριο έκρινε ότι οι διαδοχικές συμβάσεις που υπεγράφησαν από το 2008 έως το 2011 "φέρουν μεν τον τίτλο των συμβάσεων έργου, πλην όμως κατ' επίφαση, μόνον, δόθηκε ο εν λόγω χαρακτηρισμός, καθόσον στην πραγματικότητα υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου".

Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι η συμβασιούχος κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σημειώνοντας ότι για το χαρακτηρισμό της σύμβασης ως αορίστου ή ορισμένου χρόνου θα πρέπει να εφαρμόζεται και η εργατική νομοθεσία (Ν. 2112/1920).

Έκρινε, εξάλλου πως η συνταγματική απαγόρευση (άρθρο 103 Συντάγματος) μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν εμποδίζει τα δικαστήρια να κάνουν τον ορθό χαρακτηρισμό των συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση από την επίμαχη συνταγματική απαγόρευση «δεν συνάγεται και απαγόρευση για την αναγνώριση του πραγματικού χαρακτήρα ορισμένης σχέσης, που δεν είναι “μετατροπή”, αλλά ορθός χαρακτηρισμός της έννομης σχέσης κατά τη δικαστική διαδικασία ή τη διοικητική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.