ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 189 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων 189 Ελλήνων που έχουν επενδύσει περισσότερα από ένα δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. 

Το μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών, αν και έλαβε από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου τη λίστα ωστόσο δεν υπήρχε αίτημα για διασταυρώσεις. Μετά από πολλές επικοινωνίες κατάφερε να λάβει από τις φορολογικές υπηρεσίες αναλυτικές οδηγίες προκειμένου να αποδώσει ο έλεγχος και να διαπιστωθεί εάν οι επενδύσεις των 189 Ελλήνων πραγματοποιήθηκαν με εισόδημα το οποίο είχε δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις.

Στις λίστες που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται γιατροί και δικηγόροι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, και καλλιτέχνες. Αρκετοί από τους ανωτέρω αγόρασαν υπό τη σκέπη των επιχειρήσεων τους διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες.

Στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες καθώς  και τα στοιχεία των Ελλήνων που αγόρασαν αλλά και των πωλητών των ακινήτων, η τιμή πώλησης, οι φόροι που καταβλήθηκαν ακόμα και οι διευθύνσεις τους στην Ελλάδα.

Από τα στοιχεία που έστειλαν οι βρετανικές αρχές στο πλαίσιο της διοικητικής συνδρομής προκύπτουν τα εξής:

1. Την τελευταία διετία έχουν αποκτηθεί από Έλληνες ακίνητα αξίας από 100.000 ευρώ έως και 3.000.000 ευρώ.

2. Συνολικά έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο.

3. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες έχουν πραγματοποιηθεί στα ακριβά προάστια του Λονδίνου.

4. Στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών, γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και επωνυμίες  επιχειρήσεων ακόμα και οff shore εταιρίες.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα ελέγξει εάν τα ακίνητα αυτά έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1. Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι κατέχουν ακίνητα στο εξωτερικό πρέπει να το δηλώσουν στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στους κωδικούς 029-030 (πίνακας 2). Εάν προκύψουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των ακινήτων δεν προκύπτουν από το δηλωθέν εισόδημα  ή στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί το ακίνητο οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν στο άνοιγμα των λογαριασμών.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.