ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΠΕ: ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΕΜΠΑΡΚΓΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια  αγόρασαν τη Δευτέρα ρωσικό αργό Ουραλίων μέσω της εταιρίας Vitol, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters,  στo πλαίσιo των προσπαθειών να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ιρανικό πετρέλαιο ενόψει του επικείμενου εμπάργκο της ΕΕ κατά των εισαγωγών του.

Όπως αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείο, παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών να διακοπούν οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, η Ελλάδα αύξησε πέρυσι τις εισαγωγές της από το Ιράν. Η Δύση πιστεύει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτικούς στόχους, ενώ το Ιράν ισχυρίζεται ότι γίνεται για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η Ελλάδα προμήθευε πάνω από το 50% του πετρελαίου της από το Ιράν για κάποιους μήνες πέρυσι, καθώς εναλλακτικοί προμηθευτές της έκλειναν την πόρτα και οι τράπεζες αρνούνταν να παράσχουν εγγυητικές επιστολές φοβούμενες χρεοκοπία της χώρας.

«Η δημοπρασία έγινε με όρους ανοικτής πίστωσης. Συνεπώς, δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε καθώς οι τράπεζες διστάζουν ακόμα να συναλλαγούν με την Ελλάδα υπό αυτούς τους όρους, παρά την άμβλυνση των ανησυχιών για χρεοκοπία της χώρας», είπε trader στο Reuters.

Η Vitol αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι των ΕΛΠΕ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Τα ΕΛΠΕ παραδέχθηκαν τον περασμένο μήνα ότι αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, πληρώνοντας τα φορτία σε δεύτερο χρόνο -- πρακτική που χαρακτηρίζεται από την αγορά ως «όροι ανοικτής πίστωσης» (open credit terms). Τα ΕΛΠΕ είπαν ότι τους είναι «εύκολο» να αντικαταστήσουν το ιρανικό πετρέλαιο με εισαγωγές από Ρωσία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.