ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ

Η επανεκλογή Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας δίνει σάρκα και οστά στα σχέδια του καλού του φίλου και προέδρου των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν για την αγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Συντήρησης του ΟΣΕ που θα «βγουν» προς πώληση το τρέχον έτος.

 Του Χάρη Ντιγριντάκη

Στην Ελλάδα φιλοδοξεί να τροχοδρομήσει η κρατική εταιρεία των ρωσικών σιδηρόδρομων εντός του 2012. Η επανεκλογή Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας δίνει σάρκα και οστά στα σχέδια του καλού του φίλου και προέδρου των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν για την αγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Συντήρησης του ΟΣΕ που θα «βγουν» προς πώληση το τρέχον έτος. Δηλαδή όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος από τους Συμβούλους του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr το θέμα πώλησης των δυο εταιρειών του δημοσίου βρισκόταν στην ατζέντα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Μόσχα και είχε τεθεί στον σημερινό πρόεδρο Πούτιν. Κοινός τόπος πάντως είναι ότι για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, παρουσιάζεται ρεαλιστικό ενδιαφέρον για την είσοδο επενδυτών στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο ρωσικός κολοσσός RZD σχεδιάζει την είσοδο του στον σιδηρόδρομο της Ελλάδας, έχοντας παράλληλα ως στόχο την απόκτηση, ακινήτων του ΟΣΕ ανά τη χώρα, το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου, της Εταιρείας Συντήρησης του Οργανισμού ακόμη και υπό όρους την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πραγματοποιεί το σιδηροδρομικό έργο, αν βέβαια η ρωσική εταιρεία δεν επιλέξει να διενεργεί δρομολόγια με δικά της τραίνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη των κρατικών ρωσικών σιδηροδρόμων προέβησαν επί τριημέρου σε ενδελεχή εξέταση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και κτιριακών εγκαταστάσεων ζητώντας να μάθουν από κυβερνητικούς παράγοντες ποια κομμάτια του Οργανισμού βρίσκονται προς πώληση. Τα συγκεκριμένα στελέχη ενεργούσαν όπως αποδείχθηκε κατόπιν εντολής του προέδρου των ρωσικών σιδηροδρόμων και λάτρη της Ελλάδας Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο οποίος πριν από περίπου ενάμισι χρόνο είχε εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον -το οποίο δεν βγήκε ποτέ επίσημα προς τα έξω- προς τον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη σε συνέδριο στη Ρόδο. Όμως την περίοδο εκείνη οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν υποβαθμισθεί με ευθύνη της ελληνικής πλευράς κατά τους Ρώσους, οι οποίοι φερόντουσαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση και αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης για διμερείς επαφές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ και ενάμισι περίπου έτος δεν υπάρχει οικονομικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά μετά από το αρχικό επιδερμικό ενδιαφέρον, επανήλθε δριμύτερη με την έλευση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η RZD αποτελεί μια εκ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών σιδηροδρόμων του κόσμου που απασχολεί 1 εκατ. υπαλλήλους, έχει στην ιδιοκτησία της την Λοκομοτίβ Μόσχας, Πανεπιστήμιο κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.