ΥΓΕΙΑ

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C: Η ΑΘΟΡΥΒΗ ΝΟΣΟΣ

Το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας νοσεί. Φθάνουν τις 200.000 οι αδιάγνωστοι. Είναι γνωστή και ως η «αθόρυβη νόσος», αφού δεν εντοπίζεται χωρίς έλεγχο και μπορεί να περάσουν ακόμη και 20 με 30 χρόνια για να εμφανίσει βλάβες στο συκώτι.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Αδιάγνωστοι παραμένουν 200 χιλιάδες ασθενείς με χρόνια Ηπατίτιδα C, στην Ελλάδα, μια λοίμωξη του ήπατος που ήδη πλήττει το 2% του πληθυσμού στη χώρα μας.

Γνωστή και ως η «αθόρυβη νόσος», αφού δεν εντοπίζεται χωρίς έλεγχο και μπορεί να περάσουν ακόμη και 20 με 30 χρόνια για να εμφανίσει βαριές βλάβες στο συκώτι, η Ηπατίτιδα C υπολογίζεται ότι πλήττει 170 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο , ενώ 3 με 4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Η σημασία της πρόληψης είναι κρίσιμη, γιατί η μόλυνση του ήπατος από τον ιό της Ηπατίτιδας C, προκαλεί φλεγμονή, που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, δηλαδή καταστροφή του οργάνου, ακόμη και καρκίνο!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), Στυλιανό Καραταπάνη,

το 20 με 30% των ασθενών με Ηπατίτιδα C παθαίνει κίρρωση. Με δεδομένο ότι η ασθένεια έγινε αντιληπτή μόλις στις αρχές του 1990, αναμένεται τετραπλασιασμός του αριθμού των ασθενών παγκοσμίως μέσα στα επόμενα 5 χρόνια και το κόστος της αντιμετώπισης της βαριάς μορφής κίρρωσης, η οποία δεν επιδέχεται θεραπεία, από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια θα εκτιναχθεί στα 86.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, η οποία σε συνεργασία με την ΕΕΜΗ πραγματοποιεί καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, καταγράφει αύξηση των περιστατικών, που επισκέπτονται τις δομές της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το τελευταίο διάστημα. Συνήθως πρόκειται για χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών. Παράλληλα, οι κλήσεις στην ειδική τηλεφωνική γραμμή (800 11 11 600), καταδεικνύουν μια αυξανόμενη ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για την Ηπατίτιδα C.

Την αγωνία του για το μέλλον των ασθενών σε ένα κράτος, που ο τομέας της υγείας συρρικνώνεται καθημερινώς, εξέφρασε ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των ασθενών. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε και να στείλουμε για εξέταση όσο πιο πολύ κόσμο μπορούμε, αλλά η αγωνία μας είναι για το μετά», πρόσθεσε.

 Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες, αθλητές και δημοσιογράφοι, είναι: «ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C- Εγώ γνωρίζω και προσέχω. Εσύ;». Στο πλαίσιο της εκστρατείας σημαντικός είναι ο ρόλος της ειδικής δωρεάν τηλεφωνικής γραμμή,  όπου το κοινό θα μπορεί να πληροφορείται για τη νόσο και τους τρόπους εξέτασης.

Ανάμεσα στα γνωστά πρόσωπα που συμβάλλουν στη μεταφορά του μηνύματος είναι οι  Γ. Βαλλιανάτος, Κ. Βαξεβάνης, Π. Ζούνη, Π. Μουζουράκης, Λ. Παπαϊωάννου, Λ. Παπακώστας και  Φ. Χαλκιά.

Η εξέταση είναι ένα πολύ απλό τεστ σε δείγμα σάλιου, που δίνει αποτελέσματα σε 20 λεπτά. Θα γίνεται γρήγορα , δωρεάν και ανώνυμα στα πολυιατρεία της Praksis σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.