ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εκστρατεία συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών  βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία  κοινωνικών φορέων και αρμόδιων Υπουργείων.

Το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο  προστατεύει τη γυναίκα για το σπάσιμο της κοινωνικής ομερτά σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας ήταν ο βασικός κορμός  σε δημόσια τοποθέτηση  του  Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Ιωαννίδη.

Ειδικότερα, όπως τόνισε:

*Με το άρθρο 21 του Νόμου για τη «Δίκαιη δίκη και την Εύλογη Διάρκεια Αυτής» που ψηφίστηκε πρόσφατα, καταργείται η καταβολή δικαστικού ενσήμου για τις διαφορές μεταξύ συζύγων που αφορούν την καταβολή διατροφής, ενώ με τον ίδιο νόμο εξαιρούνται από την υποχρέωση κατάθεσης παραβόλου οι μηνύσεις που αφορούν εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και απαλλάσσονται έτσι τα ευάλωτα θύματα, ιδίως γυναίκες και παιδιά, από αυτό το οικονομικό βάρος, ώστε να μην αποθαρρύνονται να προβούν σε καταγγελίες και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

*Ο νόμος καθιστά αξιόποινη κάθε μορφή βίας που ασκείται εντός της οικογένειας, ακόμη κι αν αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ελαφρών σωματικών βλαβών, ακόμη κι αν περιορίζεται σε μια λεκτική μορφή βίας, η οποία προξενεί τον τρόμο ή προσβάλλει την αξιοπρέπεια ενός μέλους της οικογένειας. Ο νόμος προβλέπει επίσης τον τιμωρία για το βιασμό που διαπράττεται εντός του γάμου.

*Το νομικό μας οπλοστάσιο δεν περιορίζεται στις ρυθμίσεις τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά μεριμνά και για την αποκατάσταση της αρμονικής οικογενειακής συμβίωσης. Το στόχο αυτό υπηρετεί ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης, στο πλαίσιο του οποίου ο δράστης αναλαμβάνει την υποχρέωση αφενός να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα σε δημόσιο φορέα και αφετέρου να άρει ή και να αποκαταστήσει τις συνέπειες των πράξεών του.

«Είναι αλήθεια, είπε ο κ. Ιωαννίδης, ότι παρατηρούνται προβλήματα όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και το συντονισμό μεταξύ των κοινωνικών υπηρεσιών και από την άλλη έχει καταγραφεί μια διστακτικότητα των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές.  Γι' αυτό οφείλουμε όλοι, η πολιτική ηγεσία, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί λειτουργοί, αστυνομία, ιατροδικαστές και κοινωνικοί φορείς και υπηρεσίες, να εντοπίσουμε τυχόν θεσμικές ελλείψεις και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή ενός νόμου, του οποίου οι ρυθμίσεις κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.