ΚΟΣΜΟΣ

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ 63,75%

Ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα το πρωί (5/3) η νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις για τη νομιμότητά τους, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει νοθεία.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βλαντιμίρ Τσουρόφ και διευκρίνισε πως το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 65,3% των 110 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Όμως ο Πούτιν, παρά το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την απώλεια νομιμότητας στη διάρκεια της τρίτης του θητείας στο Κρεμλίνο, εκτιμά ο ρωσικός Τύπος. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τις προεδρικές με μεγάλη διαφορά», όμως η εξουσία «δεν θα καταφέρει να αυξήσει την νομιμότητά του, η οποία πλήττεται από τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών», γράφει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Για την εφημερίδα Novaya Gazeta της αντιπολίτευσης, «το διάλειμμα τελείωσε». «Μπορούμε να διεξάγουμε εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον λαό», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με έναν τρόπο που δεν διασφαλίζει τη νομιμότητα του νικητή», επισημαίνει ο αθρογράφος της εφημερίδας Κίριλ Ρογκόφ.

Η εφημερίδα Novye Izvestia υπογραμμίζει πως οι πολίτες που ήταν αντίθετοι με την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο μπορούν επίσης να "γιορτάζουν τη νίκη τους" γιατί ο ρώσος πρόεδρος θα πρέπει πλέον να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την άποψη της μειοψηφίας.

Για την κρατική Rossiyskaya Gazeta, «οι εκλογές ήταν η στιγμή της αλήθειας» για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Nezavissimya Gazeta (NG), το στοιχείο που προκαλεί έκπληξη στις χθεσινές (4/3) εκλογές είναι η τρίτη θέση που κατέλαβε με ποσοστό 7% ο «πρωτάρης» στην πολιτική δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος ξεπέρασε βετεράνους όπως ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και ο Σεργκέι Μιρόνοφ.

Στο μεταξύ, με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο της Μόσχας, μετά τη νίκη του Πούτιν. Οι δείκτες RTS και Micex αυξήθηκαν κατά 0,25% και 0,34% αντίστοιχα. «Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα περιορίζεται», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Aton.
«Δεν υπάρχει ακόμα σιγουριά για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές, αλλά το πολιτικό ρίσκο των τελευταίων μηνών θα πρέπει να μειωθεί και να υπάρξει στήριξη προς τις ρωσικές αγορές», υπογραμμίζει αναλυτής της τράπεζας.

Από την πλευρά της, η ρωσική αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν μαζικά σήμερα καταγγέλλοντας νοθεία. Μέλη της αντιπολίτευσης και παρατηρητές υποστήριξαν ότι κατέγραψαν εκτεταμένες παρατυπίες, όπως κάλπες που ήταν γεμάτες από πριν. Οργανώσεις ανέφεραν ότι οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν σε εκλογικά τμήματα στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, εκ των ηγετών του κινήματος Parnas, κάλεσε την αντιπολίτευση «να συνεχίσει να απαιτεί από την εξουσία να σεβασθεί το σύνταγμα» και τη διενέργεια «ελεύθερων εκλογών», κατά τη διαδήλωση που οργανώνεται απόψε στο κέντρο της Μόσχας.

Η οργάνωση GOLOS, η οποία χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι καταγράφηκαν πάνω από 5.000 παρατυπίες στην διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας.

Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της από την παρακολούθηση της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών εντός της ημέρας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.