ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ» ΕΛΣΤΑΤ - ΤΡΟΙΚΑΣ

«Χρώμα» έδωσε στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το έλλειμμα του 2009, η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε μεσολάβηση της τρόικας στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Αρχής.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο βουλευτής, ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου έστειλε ηλεκτρονική επιστολή (e-mail) προς τον επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας Πολ Τόμσεν με την οποία, αφού κάνει λόγο για δυσκολίες στη συνεργασία του με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ,  ζητά από τον κ. Τόμσεν να μεσολαβήσει για να αλλάξει ο νόμος για τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουρουμπλή, ζήτησε από τον κ. Τόμσεν «να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του προέδρου και των μελών της Αρχής, (συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου) δεδομένης της συνεχούς παρερμηνείας του υφιστάμενου νόμου από συγκεκριμένα μέλη της Αρχής, με καταστροφικές συνέπειες για την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και με διακινδύνευση της όλης διαδικασίας αναμόρφωσης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων».

Αυτό και έγινε, δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και ζήτησε την άμεση παραίτηση του προέδρου της Αρχής. «Τον κ. Γεωργίου τον διόρισε η Ελληνική Βουλή και όχι ο κ. Τόμσεν. Είναι δημόσιος λειτουργός της Ελλάδας και όχι της Τρόικας, και συνεπώς ζητώ να παρέμβει ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να απομακρυνθεί τώρα από Επικεφαλής της Αρχής», τόνισε.

Ο κ. Γεωργίου δεν απάντησε στην ουσία των αιτιάσεων που διατύπωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, υποστηρίζοντας πως τα όσα ανέφερε «είναι προϊόν υποκλοπής».

Στο μεταξύ, στην κατάθεσή του προς την επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων για την περίοδο 2009-2010 και έως την ανάληψη των καθηκόντων από τον ίδιο. Ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι έως τον Αύγουστο του 2010, τα στοιχεία που έβγαζε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία γινόταν πάντα δεκτά «με αστερίσκους και διευκρινιστικές ερωτήσεις». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «δέκα μεθoδoλογικές επισκέψεις» εκ μέρους της Eurostat για να ελέγξει τις διαδικασίες και την αξιοπιστία των στοιχείων.

«Τα ελλείμματα  δεν τα διαμορφώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά άπτονται των πολιτικών που εφαρμόζονται», σχολίασε.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης δεν παρουσιάστηκε τελικώς ενώπιον της εξεταστικής επικαλούμενος κώλυμα υγείας. Σε υπόμνημα που απέστειλε, υποστηρίζει ότι δεν επεξεργάστηκε εκείνος τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009 καθώς απομακρύνθηκε από την στατιστική υπηρεσία στις 20 Οκτωβρίου 2009, ενώ τα συγκεκριμένα στοιχεία άρχισαν να καταφθάνουν στην ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2010 και η επεξεργασία τους ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Το προεδρείο της επιτροπής επικοινώνησε εκ νέου μαζί του και συμφωνήθηκε ότι ο κ. Κοντοπυράκης θα προσέλθει τελικώς στην εξεταστική, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη.

Σήμερα η εξεταστική επιτροπή απέστειλε επιστολές στον πρώην Επίτροπο Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια και τον επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ  Ραντερμάχερ, καλώντας τους και επισήμως πλέον να παραστούν ενώπιόν της και να συμβάλουν με την κατάθεσή τους στη διερεύνηση της υπόθεσης.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.