ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Αν η έκθεση είναι αρνητική, που είναι το πιθανότερο τότε πολύ δύσκολα θα υπάρξει πολυμερής διάσκεψη στα τέλη Απριλίου  αρχές Μαΐου. Οι τελικές αποφάσεις του ειδικού μεσολαβητή στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς ´Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ερωτηθείς για το θέμα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, υπενθύμισε δήλωση του Γενικού Γραμματέα στις 25 Ιανουαρίου, στην οποία ανέφερε: «Στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω την επανεξέταση της διαδικασίας από τον Ειδικό Σύμβουλο μου, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Εάν η έκθεσή του είναι θετική, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να συγκαλέσω πολυμερή διάσκεψη τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου».

Απαντώντας σε ερώτημα εάν η έκθεση του θα είναι θετική, είπε ότι αυτό εξαρτάται από ζητήματα όπως η εκτελεστική εξουσία και το περιουσιακό και το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις σε αυτά τα καίρια ζητήματα. Πρόσθεσε ότι δεν θα αναφέρει πολλά για το εν λόγω θέμα καθότι δεν θα ετοιμάσει την έκθεσή του πριν από το τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Αρκετές άλλες εξελίξεις θα σημειωθούν στο μεσοδιάστημα μέχρι και τη σύνταξη της έκθεσης, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι θα υπάρξουν συναντήσεις των Συμβούλων την επόμενη εβδομάδα καθώς και συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών, την Πέμπτη. Οπότε δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή να ετοιμαστεί τώρα η έκθεση, πρόσθεσε. «Νομίζω ότι πρέπει να το αφήσουμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η δουλειά μου είναι να συντάξω μια αντικειμενική έκθεση για τον Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια θα πάω στη Νέα Υόρκη στα μέσα Απριλίου. Θα έχω συνάντηση μαζί του και προφανώς θα συζητήσουμε την έκθεση, οπότε θα μελετήσει την κατάσταση. Ως εκ τούτου, αυτό είναι λίγο πολύ το πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο κ. Ντάουνερ.

Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες είπε κατηγορηματικά ότι εάν δεν επιλυθεί το θέμα δεν θα υπάρξει διάσκεψη, ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα εάν η έκθεσή του είναι θετική. Για να γίνει όμως αυτό, συνέχισε, πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις στα βασικά ζητήματα και ειδικότερα σ’ αυτά της διακυβέρνησης, του καταμερισμού εξουσίας και στο περιουσιακό. Εάν η έκθεση είναι αρνητική, είπε, τότε ο Γενικός Γραμματέας και ο ίδιος, θα πρέπει στα μέσα Απριλίου να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα αποφασίσει εάν η έκθεσή του θα είναι αρνητική ή θετική αφού ο ίδιος θα τη συντάξει και αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να αποφασίσει πρόωρα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με αρκετούς Υπουργούς Εξωτερικών ανάμεσά τους τον Σταύρο Δήμα και τον Αχμετ Νταβούτογλου καθώς και με την Κομισιόν και στο τέλος της εβδομάδας θα συντάξει την έκθεση αποφασίζοντας, τότε, εάν θα είναι θετική ή αρνητική, παραθέτοντας τη φράση του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Χάρολντ Ουίλσον ότι «μια εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.