ΕΛΛΑΔΑ

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι δήμαρχοι της χώρας σε περίπτωση που τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αθετήσουν  τις προφορικές δεσμεύσεις για την εξασφάλιση των 450 εκατ. ευρώ που είναι εκτός προϋπολογισμού. 

Στην οικονομική κατάρρευση οδηγούνται οι δήμοι της χώρας σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για απόδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση 450 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δεν αναγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αν και υπήρξαν προφορικές δεσμεύσεις για την απόδοση των χρημάτων, ωστόσο οι δήμαρχοι διαπιστώνουν ότι η μαύρη τρύπα στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης μεγαλώνει αντί να κλείνει.

Οι τραγικές εξελίξεις στα οικονομικά συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τη Παρασκευή 9 Μαρτίου. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς βρίσκονται ενώπιον συνεχών μειώσεων, που τους οδηγούν σε κατάρρευση.

Με βάση αυτό το δεδομένο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος πριν από τις εκλογές.

Οι δήμαρχοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς, εκτός από τη μη απόδοση των 450 εκατ. ευρώ διαπιστώνουν περικοπές και στις αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζει συνεχώς πτωτική πορεία. Για παράδειγμα οι ΚΑΠ που αποδόθηκαν αρχές Μαρτίου στην αυτοδιοίκηση εμφανίζονται κατά 15 % μειωμένοι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από 145 εκατ. ευρώ μειώθηκαν σε 124 εκατ. ευρώ.

Επίσης η ΣΑΤΑ, η οποία αποτελεί το  βασικό αναπτυξιακό πόρο των δήμων εμφανίζεται μειωμένη κατά 140 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δε ρυθμιστεί  το πρόβλημα οι δήμοι στο επόμενο δεκαήμερο δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν το κόστος θέρμανσης των σχολείων.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης «η οικονομική κατάσταση είναι πάρα ιδιαίτερα δύσκολη». Για το λόγο αυτό πρότεινε να ληφθεί  πρωτοβουλία για επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη  προκειμένου να αποδοθούν τα 450 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση μη απόδοσης των χρημάτων οι δήμοι προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.