ΚΟΣΜΟΣ

ΜΕΞΙΚΟ: ΤΑ «ΑΚΟΥΣΕ» Ο ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ

Η Εκκλησία καθυστέρησε την έρευνα για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον ιερέα Μαρσιάλ Μασιέλ, καταγγέλλουν τα θύματά του στο Μεξικό και έδωσαν στη δημοσιότητα μανιφέστο με το οποίο αποδίδουν ευθύνες στον Πάπα Βενέδικτο. 

«Πέρασε από τα χέρια σας η ευκαιρία να αποδεχτείτε αυτήν την αλήθεια», τονίζεται στο κείμενο που παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους από τον Χοσέ Μπάρμπα, ένα από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Μαρσιάλ Μασιέλ, του ιδρυτή του τάγματος των Λεγεωνάριων του Χριστού. «Όμως δεν μας ακούσατε και δεν μας πιστέψατε την κατάλληλη στιγμή. Επί χρόνια μας αγνοούσατε», υπογραμμίζει το μανιφέστο.

Ο Πάπας Βενέδικτος επισκέπτεται από την Παρασκευή το Μεξικό, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του που περιλαμβάνει και την Κούβα. Όμως, σε αντίθεση με ό,τι είχε κάνει σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, στο πρόγραμμα του δεν προβλέπεται καμία συνάντηση με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Ο Μαρσιάλ Μασιέλ πέθανε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2008 σε ηλικία 87 ετών. Λέγεται ότι είχε αποκτήσει μια κόρη από μια κρυφή σχέση που διατηρούσε και ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά οκτώ παπαδοπαίδια. Μεταξύ 1981-2005, όταν οι κατηγορίες σε βάρος του Μασιέλ άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, ο Βενέδικτος ήταν επικεφαλής της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστης. Στο μανιφέστο υπενθυμίζεται ότι οκτώ θύματα του Μασιέλ είχαν αποκαλύψει τις πράξεις του το 1997 και το 1998 τον κατήγγειλαν επίσημα στην Επιτροπή. Η έρευνα όμως ξεκίνησε μόλις το 2004 και το 2006 ο Βενέδικτος υποχρέωσε τον Μασιέλ να εγκαταλείψει όλα τα δημόσια αξιώματά του και «να αποσυρθεί και να διάγει το βίο του με προσευχή και μεταμέλεια».

Τα θύματα παρουσίασαν επίσης ένα βιβλιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έγγραφα από τα αρχεία του Βατικανού που, όπως υποστηρίζουν, δείχνει ότι ο Βενέδικτος γνώριζε τις καταγγελίες που είχαν γίνει σε βάρος του ιερέα. Το βιβλίο «Η θέληση του μη γνωρίζειν» καταδεικνύει ότι «το Βατικανό είπε ψέματα», τόνισε ο Μπερνάρντο Μπαράνκο, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών για τη Θρησκεία του Μεξικού. Η απόφαση του Πάπα να μην συναντηθεί με τα θύματα στο Μεξικό «είναι πραγματικά απίστευτη, είναι ένα τεράστιο σφάλμα και δείχνει μια τεράστια απάθεια», κατέληξε ο Μπαράνκο, που έχει προλογίσει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.