ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Μετά τις εθνικές εκλογές θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου τέλους Ακινήτων του 2009 και του Φόρου Ακίνητης περιουσίας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε την μετάθεση της πληρωμής των ανωτέρω όπως ακριβώς έπραξε με τις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες θα εκκαθαριστούν μετά τον Ιούλιο.

Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει ταμειακό πρόβλημα δυσχεραίνοντας την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου. Συγκεκριμένα το ταμειακό πρόβλημα από την αλλαγή ημερομηνιών υποβολής των δηλώσεων θα δημιουργήσει ένα κενό 2,6 δισ. ευρώ, ενώ από την καθυστέρηση πληρωμής των φόρων των ακινήτων η «τρύπα» θα διογκωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ειδικότερα:

1. Τα εκκαθαριστικά για την  πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 θα αποσταλούν στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα Μαίου σε 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν 100 εκατ. ευρώ.

2. Τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα παραληφθούν από τους 100.000 και πλέον φορολογούμενους τον Ιούνιο με το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν να προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

3) Τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους αυξημένους φόρους σε μία ή δύο δόσεις.

Η τακτική αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους φορολογούμενους που θα κληθούν σε διάστημα τριών μηνών να πληρώσουν του φόρους των ακινήτων και το «φουσκωμένο» πολυεκκαθαριστικό. Πολλά νοικοκυριά πιθανόν να μην καταφέρουν να είναι εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν άμεσα. Σημειώνεται ότι το νέο μνημόνιο δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να θεσπίσει νέες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών των φορολογούμενων. Δεν αποκλείεται οι εφορίες να οδηγηθούν στην εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ακόμα και για μικρά χρέη προς το Δημόσιο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.