ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή κήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Διαφοροποιούνται οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά, που αίρουν την πίστωση σε ταμεία.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα Πέμπτη και Παρασκευή , μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) να κηρύξει 48ωρη προειδοποιητική απεργία, κάνοντας λόγο για δραματική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να μη συμμετέχουν στην απεργία. Αντ’ αυτού, αίρουν τη χορήγηση φαρμάκων με  πίστωση στους ασφαλισμένους σχεδόν όλων των ταμείων, εξαιρώντας  το ΤΥΠΕΤ, τον ΕΔΟΕΑΠ και τον ασφαλιστικό φορέα της ΕΥΔΑΠ, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ έως τις 17 Μαρτίου. Αν μέχρι τότε δεν έχει καταβληθεί τόσο η τρέχουσα πληρωμή όσο και μέρος των περασμένων οφειλών των ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, θα άρουν την πίστωση και στο νέο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας. Ξεκαθαρίζουν, δε, πως αν οι πληρωμές δεν γίνουν μέχρι τέλους του μήνα τότε οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα προχωρήσουν σε οριστική καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, που πρακτικά σημαίνει τέλος στη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων που υπάγονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο της Αττικής, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 100 αφορούν σε οφειλές ταμείων του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα των ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Οι Φαρμακοποιοί προσανατολίζονται και στην προσφυγή στη δικαιοσύνη για το θέμα του ωραρίου, όπως ανέφερε στη Γ.Σ. ο πρόεδρος του Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.

Επιπλέον, ο ΠΦΣ προσφεύγει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τις καθυστερήσεις των πληρωμών, ενώ νομικά θα κινηθεί και για το θέμα του ωραρίου.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, μεγάλος αριθμός φαρμακείων κλείνει, λόγω της δυσμενούς κατάστασης στη ρευστότητα, ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Ο Σύλλογος καταγγέλλει  τις καθυστερήσεις πληρωμής των  οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάνουν λόγο για τρομακτικές ελλείψεις φαρμάκων και απαξίωση των αποθεμάτων των φαρμακείων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θόδωρος Αμπατζόγλου κάνει λόγο για αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που ξεχαρβαλώνουν το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης, δημιουργώντας ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων και οδηγώντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες στην καταστροφή.

Ανοικτά και στα Χανιά

Απόφαση να κρατήσουν τα φαρμακεία ανοιχτά πήραν και οι φαρμακοποιοί στα Χανιά. "Η συνέλευση έκρινε πως στην παρούσα φάση η κινητοποίηση, όπως προτείνεται, δεν θα έχει αποτέλεσμα", δήλωσε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.