ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙ ΝΑΡΚΟΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν και να σταματήσουν, παρά μόνο το ένα τρίτο των περιπτώσεων διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αερική, επικαλούμενες έλλειψη πόρων, δήλωσε ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του αμερικανικού στρατού. 

Τα συγκεκριμένα στοιχεία βασίζονται σε εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των σκαφών και των αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, υπογράμμισε ο στρατηγός Ντάγκλας Φρέιζερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις. «Έχουμε αρκετά πλοία για να τους σταματήσουμε; Αυτή την στιγμή, όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Τα αεροσκάφη με τα ναρκωτικά απογειώνονται από τη Νότια Αμερική και προσγειώνονται στην Ονδούρα και στον Παναμά. Από εκεί, το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών μεταφέρεται με πλοία ή υποβρύχια στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό και διακινούνται στις ΗΠΑ οδικώς.

Περίπου το 90% της κοκαΐνης που φτάνει στο αμερικανικό έδαφος περνά από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Οι μεξικανικές αρχές τονίζουν πως οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής δεν διαθέτουν τα στρατιωτικά μέσα για να σταματούν και να ελέγχουν κάθε αεροσκάφος που μεταφέρει ναρκωτικά και προσγειώνεται στα εδάφη τους.

Για τον στρατηγό Φρέιζερ ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο μειωμένος αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ δεν επιτρέπει την αντικατάσταση αρκετά παλιών πολεμικών πλοίων της χώρας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν την Αργεντινή στον κατάλογο των χωρών όπου πραγματοποιείται ξέπλυμα χρημάτων. Ο εν λόγω κατάλογος περιλαμβάνει 66 χώρες, ανάμεσά τους το Αφγανιστάν, η Κίνα, η Κολομβία, το Ισραήλ, η Βρετανία και η Γαλλία. Στην έκθεση, μάλιστα, τονίζεται πως η Κίνα κινδυνεύει να γίνει ο βασικός ενδιάμεσος σταθμός διακίνησης ηρωίνης στη νοτιοδυτική Ασία.

Επίσης πολλοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την άυξηση της χρήσης συνθετικών ναρκωτικών, ειδικά μεθαμφεταμίνης, καθώς και άλλων ακόμη άγνωστων ναρκωτικών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.