ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Το πρώτο C-130 του βελγικού στρατού το οποίο μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην Ελβετία κατά το οποίο σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι, ανάμεσά τους 22 παιδιά, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί σε βελγική στρατιωτική βάση.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί λίγο πριν από τις 09:00 από το ελβετικό αεροδρόμιο της Σιον. 'Ενα δεύτερο αεροσκάφος απογειώθηκε λίγο αργότερα. Το C-130 προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση του Μέλσμπρεκ, κοντά στις Βρυξέλλες, όπου μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων, οι φορείς απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος

Λίγες ώρες νωρίτερα, τη νύχτα, 8 από τα 24 παιδιά που τραυματίσθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στη σήραγγα της Σιέρ έφθασαν στην ίδια βάση και στη συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους. «Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι ότι ως την Κυριακή 18/3 θα μπορέσουν να επιστρέψουν και τα υπόλοιπα», δήλωσε η Φλοράνς Ρενγκλί, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου του Βαλέ. Τρία από τα τραυματισμένα παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Ελβετία.

Στο Βέλγιο, κηρύχθηκε ημέρα πένθους ενώ στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των 28 θυμάτων της τραγωδίας. Στο διάστημα αυτό εσίγησαν όλα τα οπτικοακουστικά μέσα, ραδιοφωνικοί σταθμοί και τηλεοπτικά δίκτυα, και ήχησαν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της χώρας. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα που τη φιλοξενεί.

Στην Ολλανδία, από την οποία προέρχονται έξι από τα 22 παιδιά που σκοτώθηκαν, οι σημαίες των κυβερνητικών κτιρίων κυματίζουν μεσίστιες. Το ίδιο και στην Ελβετία, στο καντόνι του Βαλέ.

Σοκ έχει προκαλέσει στο Βέλγιο το τραγικό αυτό συμβάν που στοίχισε τη ζωή σε 16 παιδιά από το Βέλγιο και έξι από την Ολλανδία, ηλικίας περίπου 12 ετών. Τα σχολεία του Χέβερλε (κεντρικό Βέλγιο) και του Λόμελ (βορειοανατολικό Βέλγιο) έχουν μετατραπεί σε τόπους προσκυνήματος. Λουλούδια, κεριά, ζωγραφιές μπαλόνια έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των τοίχων των καθολικών αυτών σχολείων.

«Ζούμε μια εθνική τραγωδία. Ο πόνος μας είναι απερίγραπτος. Η χώρα μας θρηνεί τα παιδιά της», τόνισε χθες απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός 'Ελιο ντι Ρούπο.

Όσον αφορά τις έρευνες, η ελβετική αστυνομία δεν έχει ακόμα εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος. «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο από αυτά που είπαμε χθες το βράδυ, δηλαδή ότι ερευνώνται τρία πιθανά αίτια: μηχανική βλάβη, αδιαθεσία του οδηγού ή ανθρώπινο λάθος», τόνισε ο διοικητής της αστυνομίας του Βαλέ, Κριστιάν Βαρόν.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια, οι εφημερίδες επικαλούμενες μαρτυρίες παιδιών που διεσώθησαν, αναφέρουν ότι ο οδηγός προσπαθούσε να βάλει ένα DVD λίγο πριν από το δυστύχημα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.