ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε σήμερα (28/3) στην Τεχεράνη, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας για να συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί υποδέχτηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο. Ο Ερντογάν συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Ο Τούρκος ηγέτης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και θα εξεταστούν θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην περιοχή, αλλά και τα τελευταία γεγονότα στη Συρία. Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στο Ιράν.

Η Τουρκία που ενίσχυσε τις οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, είναι αντίθετη στις νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Σημειωτέο ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επέβαλαν πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν, το οποίο επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ιατρική χρήση. Η Τουρκία ωστόσο που διατηρεί καλές σχέσεις με την ισλαμική δημοκρατία δηλώνει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού και όχι με την επιβολή κυρώσεων. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πως δεσμεύεται από τις κυρώσεις που ελήφθησαν μονομερώς η ομαδικά αλλά μόνο από αυτές που επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Να πούμε ότι η Άγκυρα εισάγει το πετρέλαιό της από διάφορες χώρες κυρίως από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο η βασική πηγή εφοδιασμού παραμένει το Ιράν που καλύπτει το 30% των αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.