ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΩΝ

Ποιοι αναμένουν νέο «προσκλητήριο» από τον Αντώνη Σαμαρά, ποιος ο ρόλος των δημοσκοπήσεων αλλά και η εναλλακτική των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Ποιοι «γαλάζιοι» συνομιλούν με τον Π. Καμμένο και η στάση του Προέδρου της Ν.Δ. 

Ένα παιχνίδι με το χρόνο και τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και των βουλευτών, 16 πλέον, που διεγράφησαν εξαιτίας της άρνησής τους να υπερψηφίσουν το μνημόνιο.

Οι πλέον προβεβλημένοι εκ των διαγραφέντων, όπως οι Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Βλάχος, Χρ. Ζώης, Ελ. Βόζεμπεργκ αλλά και σειρά άλλων βουλευτών μοιάζουν να αναμένουν τις... δημοσκοπήσεις – οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποτυπώνουν κάμψη της Ν.Δ. – αλλά και την αναγκαστική, λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων, μεγαθυμία του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να επιστρέψουν στο κόμμα, χωρίς να εξαναγκαστούν σε «κωλοτούμπα». Με άλλα λόγια επιθυμούν μία «πολιτική λύση» που ουσιαστικά θα τους επιτρέπει να επιστρέψουν ως «αντιμνημονιακή πτέρυγα» εντός Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του κόμματος – έχοντας ο ίδιος διαμορφώσει πολιτική προσωπικότητα και στο διάστημα που βρέθηκε εκτός πολιτικής μετά τη ρήξη με τον Κ. Μητσοτάκη και την αποτυχία της Πολιτικής Άνοιξης – αφενός δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή όσων «στασίασαν» έναντι της κορυφαίας επιλογής του, αφετέρου γνωρίζει πως αν υποκύψει στις εκλογικές σκοπιμότητες υπονομεύει, εκ προοιμίου, την αυριανή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Με άλλα λόγια, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της... ανατροπής του από τα ίδια τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας μπροστά στο πρώτο, από τα πολλά, επώδυνο μέτρο που θα κληθεί να λάβει ως πλειοψηφία.

Σε αυτή την πολιτική διελκυστίνδα, ρόλο παίζει και το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Π. Καμμένου. Ο βουλευτής Β’ Αθήνας, που χθες επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Σαμαρά, κρατά ανοικτή την πόρτα για τους διαγραφέντες, δηλώνοντας μάλιστα πως σε περίπτωση που ανταποκριθούν ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του σχήματος. Το εν λόγω σχήμα, που κατά πληροφορίες «μετράται» θετικά στις δημοσκοπήσεις, αποτελεί εναλλακτική για τους περισσότερους εκ των βουλευτών που βρίσκονται εκτός γαλάζιου νυμφώνος. Σύμφωνα με το πώς ψήφισαν στις ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς, πιο κοντά στον κ. Καμμένο βρίσκονται στελέχη όπως η Έλενα Κουντουρά και Δημ. Σταμάτης, οι κ. Παν. Μελλάς και Σπ. Γαληνός, ο κ. Μιχ. Γιαννάκης. Στενούς δεσμούς, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τη στάση του εν αναμονή και των εξελίξεων από πλευράς Ν.Δ., διατηρεί με τον Πάνο Καμμένο και ο κ. Χρήστος Ζώης ενώ είναι προφανές ότι δεν θα απέκλειαν μία συμπόρευση και άλλα στελέχη όπως ο Κ. Μαρκόπουλος και Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Για να συμβούν αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθεί η ρητή δήλωση της ηγεσίας της Ν.Δ. ότι οι εν λόγω βουλευτές θεωρούνται «ξένο σώμα». Και είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να δηλώσει κάτι τέτοιο σύντομα καθώς επουδενί επιθυμεί να διευκολύνει τη σύμπτυξη ενός «αντιμνημονιακού» μετώπου στις παρυφές του κόμματός του.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.