ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Ξεμπλοκάρουν προσλήψεις, ρυθμίσεις χρεών των δήμων και αναπτυξιακά έργα.

Με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας, ρυθμίζονται τα χρέη των δήμων και ενεργοποιείται η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, έργων που ήταν μπλοκαρισμένα στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

Με το Πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ)» ενεργοποιούνται μια σειρά από αναπτυξιακές δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Στο ίδιο κεφάλαιο ρυθμίζεται για πρώτη φορά η οργάνωση των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων ο ευρύτερος ρόλος που μπορούν ασκήσουν οι δήμοι για την κοινωνική συνοχή.

Με το προτεινόμενο πρόγραμμα οργανώνονται και υλοποιούνται συστηματικά τρεις βασικές δράσεις υποστήριξης των νέων δήμων και περιφερειών:

1ον) Η ολοκλήρωση του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ με την ένταξη των επιλέξιμων έργων στο ΕΣΠΑ, αλλά και περαιτέρω έργα του ΕΣΠΑ μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης της παρ.7 του άρθρου 40 του ν.4024/2011.

2ον) Η υλοποίηση του προγράμματος της αυτεπιστασίας που εκτελείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και στοχεύει στην απασχόληση άνεργων ατόμων, καθώς και στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

3ον) Το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών.

Τι προβλέπεται για την εξυγίανση των δήμων

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση δανείων για την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών των δήμων, τη χρηματοδότηση παρεπόμενων συμφωνιών δανειακών συμβάσεων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους και τη χρηματοδότηση χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων των Ο.Τ.Α. οι οποίοι θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μπορεί μέρος των εσόδων των δήμων που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προέρχονται από την επιβολή του φόρου ζύθου, τέλους διαφήμισης και του 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας να αποδίδονται στους δήμους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτεπιστασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.