ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Περισσότερες από πέντε χιλιάδες  δικογραφίες για υποθέσεις διαφθοράς, με πρωταγωνιστές κρατικούς αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους,  βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Στόχος  του υπουργείου Δικαιοσύνης και με βάση τον πρόσφατο νόμο  (4022/2011)  είναι η ταχεία ολοκλήρωση των ανακρίσεων για τέτοιου είδους φαινόμενα, ώστε οι υποθέσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάνουν προς εκδίκαση στα ακροατήρια. Με τον τρόπο αυτό όσοι κρίνονται ένοχοι θα τιμωρούνται και  η Πολιτεία θα στέλνει το δικό της μήνυμα προς  τους ... μελλοντικούς  επίορκους υπαλλήλους, ενώ όσοι είναι αθώοι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν χρόνια την ετυμηγορία  των δικαστών  υπό το βάρος και το «στίγμα » του κατηγορούμενου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο νέος νόμος, που προβλέπει ότι η δικαστική έρευνα διενεργείται από πρόεδρο πρωτοδικών και όχι πρωτοδίκη (σ.σ. είναι χαμηλότερος στην ιεραρχία δικαστής και με μικρότερη εμπειρία)  έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά . Και συγκεκριμένα στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην  γενικό γραμματέα Φορολογικών και τελωνειακών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη.

Σε βάρος του, όπως είναι γνωστό , έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας, ύστερα από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Η κατηγορία αφορά στην εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο κ. Καπελέρης ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει νομοθετικής ρύθμισης να μην προχωρήσουν στην είσπραξη προστίμων για καύσιμα. Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες  λαμβάνοντας υπόψη του την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων  διαφθοράς που απασχολούν τους συναδέλφους του,αλλά και την ανάγκη για την ταχύτερη περαίωσή τους  με βάση και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις ,μελετά το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα ανακριτικά τμήματα τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με τη διερεύνηση οικονομικών υποθέσεων σε βάρος του δημοσίου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι  η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης ευρείας σύσκεψης που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.  Ο κ. Παπαϊωάννου μάλιστα, εξέφρασε  τη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή του νέου νόμου που προβλέπει την επιτάχυνση στην εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς σε βάρος κρατικών αξιωματούχων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.