ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Στη Βουλή έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το πρόγραμμα «Ήλιος» και τα βιοκαύσιμα.

«Καταθέτουμε, σήμερα, στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για δύο μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να αποκτήσει και πάλι προοπτική, ώστε να επανακτήσουμε την χαμένη ανταγωνιστικότητα μας μέσα από επενδύσεις που δημιουργούν δουλειές και φέρνουν πλούτο στη χώρα. Χρειαζόμαστε μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα, για να δείξουμε σε όλους ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες που φέρνουν δουλειές και πλούτο στη χώρα, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Για το Ελληνικό, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τους όρους δόμησης, τις επιτρεπόμενες χρήσεις και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Αναψυχής ενώ ενσωματώνει στην προς αξιοποίηση έκταση και την παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι δημόσιοι ανοιχτοί πράσινοι χώροι θα καταλαμβάνουν το 40% της έκτασης, οι ιδιωτικοί ανοιχτοί πράσινοι χώροι το 20%, τα κτίρια 20% και οι δρόμοι επίσης 20%. Το πάρκο πρασίνου και αναψυχής θα έχει έκταση τουλάχιστον 2000 στρεμμάτων ενώ επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων μεγάλου ύψους.

«Το σχέδιο νόμου επιχειρεί την αξιοποίηση του ακινήτου με τρόπο που εξυπηρετεί και προωθεί αναπτυξιακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, όπως την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάδειξη της Αθήνας σε πόλο διεθνούς ακτινοβολίας», επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ και προσθέτει: «Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, μέσω της εκμετάλλευσης των κλιματικών πλεονεκτημάτων του λεκανοπεδίου, ο νέος πόλος μπορεί να επαναπροσδιορίσει την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών σε πολλούς κλάδους υπηρεσιών σε πολλές περιοχές της Αθήνας».

Το σχέδιο «Ήλιος» συνίσταται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα και εξαγωγή της ενέργειας σε χώρες της Ευρώπης με μικρότερη ηλιοφάνεια. Προβλέπεται η εγκατάσταση έως 10 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών ενώ για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των εσόδων από την πώληση της ενέργειας για τη μείωση του Δημοσίου χρέους. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των διαθέσιμων εκτάσεων για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τέλος, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία τις κοινοτικές οδηγίες για τα βιοκαύσιμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.