ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ

Χιλιάδες άνθρωποι, μοναχοί και πολίτες, αψήφησαν χθες τις κινεζικές δυνάμεις της τάξης πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη δυτική Κίνα, εκεί όπου επίσης χθες άλλος ένας Θιβετανός αυτοπυρπολήθηκε σύμφωνα με το Free Tibet.

Ο 43χρονος Σόναμ Ντάργκιε αυτοπυρπολήθηκε στο Τόνγκρεν, στην κινεζική επαρχία του Κινγκχάι, η οποία γειτονεύει με την αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ και έχει σημαντικό πληθυσμό Θιβετανών. Πρόκειται για την τρίτη αυτοπυρπόληση Θιβετανού σε τέσσερις ημέρες στην Κίνα. Χιλιάδες ήταν οι Θιβετανοί που συγκεντρώθηκαν στο Τόνγκρεν μετά το θάνατο του Ντάργκιε, αγρότη και πατέρα τριών παιδιών, σύμφωνα με την οργάνωση Free Tibet.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Σόναμ Ντάργκιε ήταν στενός φίλος του Τζαμγιάνγκ Παλντέν, ενός μοναχού που αυτοπυρπολήθηκε στο Τόνγκρεν την Τετάρτη, την ημέρα της επετείου από τις αιματηρές ταραχές του 2008 στη Λάσα, οι οποίες είχαν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις του Θιβέτ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Θιβετανικό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε την αυτοπυρπόληση του Ντάργκιε, η οποία έγινε, σύμφωνα με την ίδια, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κινεζικής κυβέρνησης».

Η κυβέρνηση και η αστυνομία της περιοχής Χουανγκνάν, στην οποία υπάγεται το Τόνγκρεν, όπως και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, ξενοδοχείων και οι υπεύθυνοι των κέντρων τέχνης της πόλης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Γαλλικό Πρακτορείο την είδηση αυτή. Μάλιστα ένας εστιάτορας δήλωσε ότι οι τηλεφωνικές επαφές παρακολουθούνται και ότι δεν είναι «αρμόδιος» για να μιλήσει.

Σχεδόν 30 Θιβετανοί, στην πλειοψηφία τους βουδιστές μοναχοί, έχουν αυτοπυρποληθεί ή κάνει απόπειρα αυτοπυρπόλησης από τις αρχές του Μαρτίου του 2011 στις θιβετανικές ζώνες στην Κίνα. Πολλοί Θιβετανοί διαμαρτύρονται για την καταστολή που ασκείται στη θρησκεία τους και τον πολιτισμό τους και για την αυξανόμενη επιρροή των Χαν, της εθνότητας που πλειοψηφεί στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.