ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Συρία με τις δυνάμεις ασφαλείας να συνεχίζουν να συγκρούονται με αντικαθεστωτικούς.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε και πάλι την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κτήριο των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο αρχικός απολογισμός κάνει λόγο για 3 νεκρούς και 25 τραυματίες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι είδαν πτώματα στους δρόμους.

Η νέα έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που άντρες των δυνάμεων ασφαλείας συγκρούονταν με αντικαθεστωτικούς στη Δαμασκό. Για μια ακόμα φορά εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Συριακή πρωτεύουσα ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με ακτιβιστές που βρίσκονται στη χώρα, ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα προάστια της πρωτεύουσας και κατά τη διάρκεια των συμπλοκών συνελήφθη ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συντονιστικού Σώματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, Μοχάμεντ Σαγιέντ Ράσας.

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη Χομς και συγκεκριμένα την περιοχή Μπάμα Αμρ, που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού.

Ενώ η Συρία βυθίζεται στη δίνη του εμφυλίου,  η διπλωματία μοιάζει ανίκανη να βάλει τέλος στην αιματοχυσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από τον Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί, ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μίας ξένης επέμβασης, υποστηρίζοντας ότι ένα ψήφισμα κατά του καθεστώτος θα οδηγήσει σε στρατιωτική επιχείρηση ξένων δυνάμεων, όπως έγινε με τη Λιβύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν θα στείλει τη Δευτέρα συνεργάτες του στη Δαμασκό για διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πάντως οι πρόσφατες επαφές που είχε ο ίδιος με τον Μπασάρ αλ Άσαντ απέβησαν άκαρπες, καθώς το καθεστώς Άσαντ δήλωσε ότι ναι μεν θέλει να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία, όμως επιμένει ότι πρώτα οι αντάρτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.