ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Το Ιράν προωθείται τεχνολογικά. Επιστήμονες ανακοίνωσαν νέο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος. Οι Ισραηλινοί επιμένουν στην αντι-ιρανική ρητορική τους σχετικά με την πυρηνική τεχνολογία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Το Ιράν έχει αναβαθμίσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το τεχνολογικό του  υπόβαθρο. Η ιρανική κυβέρνηση υπερηφανεύεται γι’ αυτό και προσφάτως για πρώτη φορά έδειξε σε δυτικούς δημοσιογράφους τα διαστημικά επιτεύγματα της, οδηγώντας τους στο διαστημικό κέντρο του Αλμπόρζ. Πριν από δύο ημέρες, Ιρανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την παραγωγή ενός νέου τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), το οποίο είναι σε θέση να φέρει εις πέρας στρατιωτικές αποστολές, αλλά και συνοριακές παρακολουθήσεις.

Το νέο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, στο οποίο οι Ιρανοί επιστήμονες έχουν δώσει το κωδικό όνομα «Σαφαράκ» (πεταλούδα στα ελληνικά), έχει επιχειρησιακή ακτίνα 50 χιλιομέτρων και η πτήση του μπορεί να φθάσει στο ύψος των 15.000 ποδών (4.500 μέτρων περίπου). Το αεροσκάφος έχει αυτονομία περίπου 3,5 ωρών και μπορεί να δεχθεί επιπλέον φορτίο οκτώ κιλών. Το νέο αυτό ιρανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος διαθέτει ενσωματωμένες τρεις τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακές έγχρωμες κάμερες που μπορούν να στέλνουν εικόνες υψηλής ανάλυσης στη βάση του στο έδαφος.

Το Ιράν είχε δοκιμάσει επιτυχώς ήδη από το 2009 μη επανδρωμένο σκάφος με δυνατότητες βομβαρδισμού. Για το σκοπό αυτό και την περαιτέρω ανάπτυξη της αεροναυτικής τεχνολογίας είχε κατασκευάσει εργοστάσιο στην επαρχία Μαζανταράν, στα βόρεια της χώρας το 2008. Εκεί αναπτύσσονται τα αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου τα οποία προορίζονται για διαφορετικές, πολιτικές αλλά και στρατιωτικές χρήσεις.

Εν τω μεταξύ, το καυτό θέμα σχετικά με την ιρανική πυρηνική τεχνολογία και το άγχος που έχει δημιουργηθεί στο Ισραήλ, καθώς το εβραϊκό κράτος και όχι μόνον, βλέπει μία ανατροπή στην ισορροπία των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που τελικώς η Ισλαμική Δημοκρατία αποκτήσει τη Βόμβα, ξανάφερε στην επικαιρότητα μία ξεχασμένη στον πολύ κόσμο βομβιστική επίθεση που συνέβη το 1992. Προχθές συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες. Η επίθεση αυτή είχε αποδοθεί από αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολλάχ και του Ιράν που τη δημιούργησε. Οι εγκέφαλοι σύμφωνα με τη Μοσάντ ήταν δύο. Ο ένας ο Ιμάντ Μουγκνίε, Λιβανέζος ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολλάχ, δολοφονήθηκε στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο του 2008. Ο δεύτερος σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνιελ Αγιαλόν είναι ο Αχμάντ Βαχίντι σήμερα υπουργός Άμυνας του Ιράν. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους επιμένουν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις ισραηλινών στόχων στο Αζερμπαιτζάν, την Γεωργία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.