ΚΟΣΜΟΣ

ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Tο Ιράν δέχθηκε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να προσέλεθει κι αυτή.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η αρμοδία για την εξωτερική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κάθριν Άστον ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του. Η Τεχεράνη πρόσφερε να ανοίξει μία από τις ύποπτες τοποθεσίες και να επιτρέψει την επίσκεψη των επιθεωρητών.

Ένα χρόνο τώρα οι συνομιλίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν ουσιαστικά παγώσει. Αντ’ αυτών το Ιράν αποφάσισε να συμμετάσχει... στα επικίνδυνα παιγνίδια πολέμου που γίνονται στον Περσικό Κόλπο και από την πλευρά του έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα κλείσει το Στενό του Ορμούζ, ενώ η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει σκληρό καθεστώς κυρώσεων.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, καθώς και η Γερμανία συμφώνησαν χθες να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες με το Ιράν. Η Κάθριν Αστον δήλωσε ότι απάντησε θετικά σε σχετική επιστολή που της απέστειλε ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Σαέντ Τζαλίλι.

Το σημείο-κλειδί που οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης ήταν η ιρανική προσφορά να επιτραπεί στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Παρτσίν, όπου υποτίθεται ότι Ιρανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν εικονικές πυρηνικές εκρήξεις. Τον Ιανουάριο επιθεωρητές από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προσπάθησαν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις, αλλά δεν έλαβαν τη σχετική άδεια. Μετά από την άρνηση της Τεχεράνης οι επιθεωρητές αποχώρησαν, καταγγέλλοντας την πρακτική τους.

Παρά τη διαβεβαίωση που υπάρχει για την άδεια επίσκεψης στο Παρτσίν δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμη οι λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτή θα διεξαχθεί.

 

Η χθεσινή ανακοίνωση έρχεται μετά από εβδομάδες αυξανομένων πιέσεων προς το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Μετά από επίσημη αναφορά της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, η οργάνωση που έχει έδρα τη Βιέννη εξέφρασε την πλέον ξεκάθαρη ανησυχία της έως τώρα ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ οι Ην. Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν επιβάλλει σειρά οικονομικών μέτρων. Η Ουάσιγκτον στόχευσε στις δραστηριότητες της Κεντρικής Τραπέζης του Ιράν, ενώ η Ευρώπη συμφώνησε να επιβάλλει εμπάργκο στο πετρέλαιο από αυτό το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.