ΚΟΣΜΟΣ

ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ... FIREWALL ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Κινεζική εταιρεία πούλησε στο Ιράν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα με τα οποία μπορεί να εντοπίζει κάθε «σατανικό» τηλεφώνημα, κάθε διαβολική ανταλλαγή σκέψεων μέσω Διαδικτύου.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού πούλησε στον ιρανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών πανίσχυρο σύστημα υποκλοπών επίγειων τηλεφωνικών γραμμών, κινητής τηλεφωνίας και φυσικά του διαδικτύου.

Το σύστημα αποτελεί μέρος σύμβασης μεταξύ των δύο εταιρειών συνολικού ύψους 98,6 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία της  κινεζικής ZTE και της TCI (Οργανισμός τηλεπικοινωνιών Ιράν) υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2010 και δείχνει πως παρά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, η Τεχεράνη κατορθώνει να προμηθεύεται σύγχρονη τεχνολογία, όπως τα συστήματα με τα οποία δύναται να αποκαλύπτει και να παρακολουθεί εκείνους που υπονομεύουν το καθεστώς. Η κυριότερη προμηθευτής του Ιράν είναι η Κίνα και οι συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρε ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Οργανισμοί Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι έχουν διασταυρώσει πληροφορίες που αναφέρουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η ιρανική κυβέρνηση ανακάλυψε και συνέλαβε τελικά επικριτές της, παρακολουθώντας τα τηλεφωνήματά τους καθώς και δραστηριότητές τους μέσω ίντερνετ.

Μάλιστα αυτό το μήνα συνεστήθη το Ανώτατο Συμβούλιο του Κυβερνοχώρου, του οποίου ηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το οποίο θα προστατεύει τη χώρα από τους «διαβόλους του ίντερνετ», όπως ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Το σύστημα που αγόρασαν οι Ιρανοί έχει σύμφωνα με τους ειδικούς τεράστιες δυνατότητες, μεταξύ άλλων να εντοπίζει τους «κακούς» χρήστες, να διακόπτει τις συνομιλίες τους και να παρακολουθεί τα emails, τις συνομιλίες που γίνονται μέσω ίντερνετ (chat) καθώς και τη γενικότερη δικτύωση του παρακολουθούμενου προσώπου στο web.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.