ΚΟΣΜΟΣ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ - ΝΕΚΡΑ 22 ΠΑΙΔΙΑ

Τουριστικό λεωφορείο από το Βέλγιο συγκρούστηκε χθες βράδυ (13/3) μετωπικά στα τοιχώματα τούνελ στο ελβετικό καντόνι του Βαλέ (Valais), κοντά σε σταθμό έκτακτης ανάγκης. Σκοτώθηκαν 28 άτομα, από τα οποία τα 22 ήταν παιδιά... ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ένα λεωφορείο με 52 επιβάτες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, βγήκε από την πορεία του, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στις χθες (13/3) στις 21:15 σε τοίχο μέσα σε τούνελ κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για το μεγαλύτερο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη ποτέ στην Ελβετία.

Το λεωφορείο μετέφερε 52 Βέλγους από τη Φλάνδρα που έκαναν διακοπές και βρίσκονταν στη διαδρομή της επιστροφής τους προς το Βέλγιο. Οι 12χρονοι μαθητές που επέβαιναν προέρχονταν από δύο σχολεία των περιοχών Μπραμπάντ και Λιμπούργκ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 22 παιδιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Blick» της Ελβετίας, από τη σύγκρουση έχουν τραυματιστεί 24 από τους επιβαίνοντες. Μεταφέρθηκαν σε τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής Βαλέ, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στη Βέρνη και τη Λωζάνη.

Συνεχής ενημέρωση:

«Αυτή η τραγωδία θα συγκλονίσει το Βέλγιο...Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς το μέγεθος του δυστυχήματος...προς τον παρόν επικεντρώνομαι στα πρακτικά θέματα. Τα συναισθήματα θα έλθουν μετά όταν θα συναντήσουμε τις οικογένειες», δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής που έφθασε αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος.

«Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο που συγκλονίσθηκε από την είδηση του τροχαίου δυστυχήματος στην Ελβετία και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον τόπο της τραγωδίας.

«Είμαι άφωνος, τρομερά ταραγμένος, τρομερά συγκινημένος. Σκεπτόμαστε όλοι σαν γονείς, κάνουμε αυτήν την τρομακτική σκέψη για τους ανθρώπους που δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν σήμερα. Χθες, χαίρονταν που θα τα έβλεπαν, αλλά δεν θα τα δουν», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών, Μελχιόρ Βατελέ και πρόσθεσε ότι η εταιρεία στην οποία ανήκε το λεωφορείο έχει «εξαιρετική φήμη». Οι δύο οδηγοί του λεωφορείου, που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, είχαν φθάσει την προηγούμενη ημέρα στην Ελβετία και κατά συνέπεια «τα όρια του χρόνου οδήγησης είχαν τηρηθεί», δήλωσε επίσης ο Βέλγος υπουργός, διευκρινίζοντας ότι το λεωφορείο είχε τεθεί στην κυκλοφορία το 2002.

Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στην Ελβετία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη. «Ο σκοπός είναι να συνοδεύσουν τις οικογένειες που θέλουν τα μεταβούν στην Ελβετία», είπε.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες το λεωφορείο προσέκρουσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έπεσε με όλη του τη φόρα επάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα της σήραγγας. Η μετωπική σύγκρουση ήταν εξαιρετικά σφοδρή. Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου καταστράφηκε παγιδεύοντας πολλούς από τους επιβαίνοντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης συστάθηκαν επίσης για να είναι παρούσες στα δύο σχολεία για τους γονείς, για τους μαθητές και για τους καθηγητές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στην Ελβετία και ανέφερε: «Θα ήθελα ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου προς τους Βέλγους φίλους μας... Φανταζόμαστε τις οικογένειες, την οδύνη τους... δεν υπάρχει φοβερότερη τραγωδία... φυσικά, οι γαλλικές αρχές θα σταθούν στο πλευρό των βελγικών αρχών για να τις βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειασθεί».

Στο Έβερλεε, κοντά στη Λουβέν, μία από τις δύο πόλεις από τις οποίες προέρχονται τα θύματα, η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά, δήλωσε ανταποκριτής του RTBF, τη στιγμή μάλιστα που οι ταυτότητες των νεκρών δεν έχουν γίνει γνωστές στο σύνολό τους.

Τα τελευταία νέα (13:20) από το τραγικό τροχαίο:

Σαράντα έξι παιδιά, από 11 έως 12 ετών, επέβαιναν στο βελγικό λεωφορείο το οποίο συνετρίβη σε σήραγγα του αυτοκινητόδρομου A9 στη νότια Ελβετία. Τα παιδιά επέστρεφαν από σχολικό ταξίδι για σκι στο πλαίσιο των χειμερινών διακοπών.

Τα 24 προέρχονταν από το δημοτικό σχολείο Sint-Lambertus της πόλης Έβερλεε, της φλαμανδικής επαρχίας Μπραμπάντ και 22 από το δημοτικό σχολείο Τ Stekske της πόλης Λομέλ της επαρχίας Λιμπούργκ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές. Επτά από τα παιδιά του δεύτερου αυτού σχολείου ήταν από την Ολλανδία. Ο τραγικός απολογισμός είναι: Είκοσι δύο παιδιά σκοτώθηκαν, μαζί με τους έξι ενήλικες που τα συνόδευαν.

«Τα παιδιά βρίσκονταν στον δρόμο της επιστροφής από τις χειμερινές διακοπές. Ο αριθμός των νεκρών που προέρχεται από το Λομέλ δεν είναι ακόμη γνωστός», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Πέτερ Βαν Βελτόβεν. «Είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Είναι απερίγραπτο. Δεν υπάρχουν τα λόγια», δήλωσε ο διευθυντής του καθολικού σχολείου Sint-Lambertus.

Και στα δύο σχολεία έχουν συσταθεί κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης των γονέων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ελβετικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, τον γιατρό Ζαν-Πιερ Ντελάρ, ο απεγκλωβισμός των νεκρών και των τραυματιών από τα συντρίμμια του λεωφορείου, το μπροστινό μέρος του οποίου διαλύθηκε εντελώς μετά τη σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση στο τοίχωμα της σήραγγας, χρειάσθηκε πολύ χρόνο και ήταν μία εξαιρετικά οδυνηρή και τραγική επιχείρηση για τους διασώστες.

«Δεδομένης της κατάστασης του οχήματος, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ταχύτητά του ήταν αναμφίβολα μεγάλη. Τα περισσότερα θύματα δυστυχώς φέρουν πολύ βαριά τραύματα, τραύματα που επιβαρύνουν τις προβλέψεις για την επιβίωσή τους. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολυτραυματίες», πρόσθεσε.

«Πολλά από τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφερθούν προς το παρόν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία των Σιέρ, Σιόν, Βέρνης, Μαρτινί και Λωζάννης», δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής την Ελβετία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Βέλγος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η βελγική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε όλα τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων να ενημερωθούν σωστά σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Κάνει επίσης τα πάντα για να μεταφερθούν εκεί.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ θα μεταβεί εντός της ημέρας στον τρόπο του τραγικού δυστυχήματος και σύμφωνα με εκπρόσωπό της εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη βαθιά θλίψη της ελβετικής κυβέρνησης.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ | Matrix 24 14/03/2012

    […] επίσης: ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ – ΝΕΚΡΑ 22 ΠΑΙΔΙΑ Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; […]

  2. Pingback: ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ | Matrix 24 14/03/2012

    […] Το πολύνεκρο τροχαίο στην Ελβετία ξύπνησε μνήμες με ανάλογα συμβάντα στις ευρωπαϊκές ασφάλτους. Διαβάστε τα πιο πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα λεωφορείων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη από το 2000. […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.