ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΥΠΑ 1,35 ΔΙΣ. ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟΥ 2012

Υστέρηση της τάξης των 395 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού με τους νέους αναθεωρημένους στόχους (αύξηση εσόδων 2,6% σε σχέση με το 2011).

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού είναι αυξημένες σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που έχει τεθεί κατά 950 εκατ. ευρώ (προβλέπεται μείωση των δαπανών σε σχέση με το 2011 κατά 10,17%). Από τον πρώτο μήνα του έτους  παρατηρούνται αποκλίσεις τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, μόλις  λίγες μέρες μετά την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012. Συνολικά η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,35 δισ. ευρώ γεγονός που δυσκολεύει ιδιαίτερα την εκτέλεση του και προοιωνίζονται νέα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη το ΙΚΑ έχει πάρει από τον πρώτο μήνα του έτους το 50,5% της επιχορήγησης και για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι ο τομέας αυτός  θα «εκτροχιάσει» τον προϋπολογισμό

Πάντως για πρώτη φορά τίθενται μηνιαίοι στόχοι καθώς και εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων για το σύνολο του έτους στοιχεία τα οποία θα τροποποιούνται κάθε μήνα ανάλογα με την εξέλιξη των εσόδων. Εάν ληφθούν υπόψη αυτοί οι νέοι μηνιαίοι στόχοι οι αποκλίσεις είναι μικρές στο σκέλος των εσόδων εάν και τον πρώτο μήνα του έτους έχουν παγώσεις οι επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Στις δαπάνες σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο καταγράφεται μία υπέρβαση της τάξης των 77 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών:

“Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο 2012, σε ταμειακή τροποποιημένη βάση, το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 490 εκ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 33 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τον Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA σε σχέση με τον οποίο διαμορφώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι τόσο κάθε έτους όσο και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.872 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο 2012  και ήταν απολύτως συμβατό με το στόχο (4.795 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012 που ψηφίστηκε από τη Βουλή και συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την τελευταία επίσκεψή τους.

Η υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους λόγω της λήξης

της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και στη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης (περίπου κατά -9.3% σε ετήσια βάση σε πραγματικές τιμές). Εντούτοις, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης  λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του Ιανουαρίου 2012 ανήλθαν στα 5.362 εκατ. ευρώ, απόδοση που ήταν εντός των νέων στόχων του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012 αλλά αυξημένη κατά 395 εκ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011. Οι κύριοι λόγοι της αύξησης σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 είναι η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 410 εκ. ευρώ και των μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία για τακτοποίηση παλαιότερων οφειλών κατά 180 εκ. ευρώ. Η αύξηση των πρωτογενών δαπανών αντανακλά την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 674 εκ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές. Η εν λόγω αύξηση υπερκάλυψε τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των πρωτογενών δαπανών κατά 261 εκ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 που προέκυψε μετά τον εξορθολισμό της καταναλωτικής και μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου.

Για την αντιμετώπιση της απόκλισης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού,  η Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρεμβάσεις οι οποίες θα περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2012 και τις συμπεριέλαβε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2012.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, το μηνιαίο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει στο εξής ετήσιες εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που θα επικαιροποιούνται μέσα στο έτος ανάλογα με τις μεταβολές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική επίπτωση που επιφέρουν αλλαγές της οικονομικής πολιτικής”.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.