ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ..ΤΩΡΑ»

Λίγες ώρες πριν το euroworking group «σφραγίσει» οριστικά τη νέα σύμβαση των 130  δισ. ευρώ και την εκταμίευση των δόσεων, η Tρόικα θυμίζει τι δεν έγινε στο παρελθόν και χτυπά «καμπανάκι» για το μέλλον: Απαιτεί  -μεταξύ άλλων- να καταργηθούν «τώρα» φοροαπαλλαγές, απολύσεις στο δημόσιο και ανασύσταση υπουργείων.   

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η αναβάθμιση κατά 7 βαθμίδες από την Fitch της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να δείχνει ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, η τρόϊκα είναι όμως εδώ για να θυμίζει ότι χρειάζεται ακόμη κόπος: Για «εξάλειψη» των φορολογικών απαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων φορολόγησης «συμπεριλαμβανομένων και των γεωγραφικής φύσεως», μιλά το κείμενο συμπερασμάτων των ελεγκτών που παρουσιάστηκε στο eurogroup.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι θα καταργηθούν τα ειδικά αφορολόγητα και οι φοροαπαλλαγές για κατοίκους και εργαζομένους σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, που ισχύει για τις περιοχές αυτές.

Έτσι οι συντελεστές ΦΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν από το 2013, από 5%, 9% και 16% που είναι σήμερα, σε 6,5%, 13% και 23% -αγγίζοντας δηλαδή σε ποσοστό αύξησης και το 50% σε σχέση με τα ισχύοντα.

Η κατάργηση των ειδικών φοροεκπτώσεων και εξαιρέσεων αποτελεί βασικό όρο της νέας δανειακής σύμβασης.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του κλιμακίου των ελεγκτών της Κομισιόν, η νέα φορολογική μεταρρύθμιση:

-  έχει καθυστερήσει, έπρεπε να ήταν έτοιμη τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά τώρα η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει τον Μάρτιο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης, ώστε να είναι όλα έτοιμα και ψηφισμένα τον Ιούνιο.

- θα πρέπει να μειώνει τους ανώτατους συντελεστές επί της εργασίας, δηλαδή για επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» και να έχει στόχο την διεύρυνση των φορολογικών βάσεων (δηλαδή να πληρώνουν περισσότεροι φόρους).

- δεν θα μειώνει, προς το παρόν, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, καθώς εισπράττονται πιο εύκολα από τους  άμεσους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές (λόγω φοροδιαφυγής)

- θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή επειδή –όπως αναγνωρίζουν- οι οριζόντιες περικοπές και οι νέοι φόροι είναι άδικοι και δεν αποδίδουν.

Αστοχίες και καθυστερήσεις διαπίστωσε η έκθεση και στην διαδικασία συρρίκνωσης του Κράτους και προχωρά σε συστάσεις.

Όπως αναφέρει:

- το 2011 οι νέες προσλήψεις ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο της αναλογίας 1 προς 10 (σύμφωνα με τον οποίο μόνο ένας για κάθε δέκα εργαζομένους που αποχωρούν από το Δημόσιο επιτρέπεται να αντικατασταθεί από νεοπροσλαμβανόμενο).

 - Επιπλέον, μικρός μόνον αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού μεταφέρθηκε στο σχήμα της εφεδρείας.

- Η Κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει αυστηρά τον υφιστάμενο αριθμητικό κανόνα μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων, να μειώσει τις προσλήψεις συμβασιούχων και να μεταφέρει στην εφεδρεία 15.000 υπαλλήλους προς της απόλυσής τους.

Δεκαπέντε υπουργεία πρόκειται να αναδιοργανωθούν πλήρως έως το καλοκαίρι με πρώτο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ανάλογη δουλειά προετοιμάζεται επίσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.