ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ...

Αν η διεθνής κοινότητα δεν ανακόψει την κλιματική αλλαγή, οι συνέπειές της για τους ωκεανούς θα φθάσουν, στα μέσα του αιώνα να στοιχίζουν 428 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εκτιμούν Σουηδοί επιστήμονες. 

Οι Σουηδοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν περιοριστούν και οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να ανεβαίνουν, το κόστος θα εκτιναχθεί στα 3 τρισεκατομμύρια έως το 2100. Σε έκθεσή τους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου για το Περιβάλλον, στη Στοκχόλμη προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα θα επιτείνουν το πρόβλημα της οξίνισης των ωκεανών, πλήττοντας τα αποθέματα ψαριών και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης των υδάτων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα καταστήσουν μεγαλύτερο τον κίνδυνο καταστροφών από πλημμύρες, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Οι επιστήμονες επικαλούνται το σενάριο που λέει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η μέσα παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει ανεβεί κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα. Εάν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, υποστηρίζουν ότι σε λιγότερο από 40 χρόνια, το κόστος θα ανέρχεται στα 428 δισεκατομμύρια δολάρια - ποσό που μεταφράζεται σε 0,25% του παγκόσμιου ΑΕΠ- και στα 3 τρισ. δολάρια έως το 2100. Εάν επιτευχθεί μείωση της παραγωγής εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στους 2,2 βαθμούς Κελσίου, το κόστος θα ανέρχεται στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια - ή 0.06% του παγκόσμιου ΑΕΠ- έως το 2050 και στα 612 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.