ΕΛΛΑΔΑ

ΑΥΞΗΣΗ ΩΣ ΚΑΙ 5% ΣΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Με ακριβότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ως και 5% θα ταξιδέψουν, όσοι επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες που επικαλούνται αυξημένο λειτουργικό κόστος και ζημίες εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της μειωμένης επιβατική κίνησης θα προχωρήσουν από αύριο 1η Απριλίου σε αύξηση των εισιτηρίων τους.

Οι υπεύθυνοι των εταιρειών εκτιμούν ότι σε σύγκριση με το περσινό Πάσχα και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα είναι λιγότερα και ο κόσμος που θα περάσει τις γιορτές στα νησιά θα είναι λιγότερος από άλλες χρονιές.

Πολλές εταιρείες έχουν μειώσει όχι μόνο τα δρομολόγιά τους, αλλά και τις ταχύτητες των πλοίων, με στόχο την μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και τη μείωση των εξόδων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους πολλές εταιρείες επιλέγουν να δρομολογούν μεγάλα σε ηλικία πλοία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πελάτες να διαμαρτύρονται, καθώς και οι τιμές των εισιτηρίων ανεβαίνουν, αλλά και η διάρκεια των ταξιδιών να παρατείνεται κατά μισή με μια ώρα.

Οι ακτοπλόοι ασκούν, πιέσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα και την άμεση καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα των επιδοτήσεων για τις άγονες έχουν εκταμιευθεί. Ωστόσο, δεν μπορούν να δοθούν στις εταιρείες, λόγω του διαχωρισμού του υπουργείου με το λιμενικό, που είχε και τον ειδικό λογαριασμό στον οποίο, μετά από έλεγχο, κατατίθεντο τα ποσά.

Ακόμη, οι ακτοπλόοι εγείρουν ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος.

Υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και θα πρέπει να αλλάξει, ενώ θέτουν και θέμα αλλαγής στους μήνες δρομολόγησης των ταχύπλοων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.