ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

30 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο οι εκπρόσωποι των κομμάτων λαμβάνουν αποστάσεις από την πραγματικότητα.

Αντί η προσφυγή στις κάλπες να ‘ναι μία ευκαιρία για να ειπωθεί ολόκληρη η αλήθεια στο λαό, οι υποψήφιοι κυβερνήτες μάλλον ρέπουν προς την παραμυθία. Αντί να προετοιμάσουν τους πολίτες για τα επερχόμενα και να τους διαπαιδαγωγήσουν στην καρτερία, την αυτοσυγκράτηση και τον αναστοχασμό προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν τις νέες δυσκολίες που έρχονται, τους καλλιεργούν, με υπαινικτικό ή και ευθύ λόγο, ψευδαισθήσεις ότι δήθεν αυτό που απομένει για να γυρίσουν οι καλές μέρες είναι η ανάπτυξη.

Ε, λοιπόν, ούτε καλύτερες μέρες αναμένονται ούτε η ανάπτυξη θα ‘ρθει ως μάννα εξ ουρανού και με την ευλογία των εταίρων και δανειστών μας και σίγουρα δεν θα ‘ρθει φέτος ή του χρόνου. Η ύφεση, λίγο ή περισσότερο κάτω από ότι είναι τώρα, θα συνεχίσει να μας σφίγγει σαν ορθοπεδικό κολάρο το λαιμό. Η χώρα μπορεί να απέφυγε την πλήρη και άμεση χρεωκοπία όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σ’ ένα σπιράλ θανάτου.

Όσο το εγχώριο πολιτικό προσωπικό και οι εταίροι – δανειστές μας επιμένουν να ασχολούνται αποκλειστικά με το δημοσιονομικό πρόβλημα και όχι με την οικονομική – παραγωγική ανασυγκρότηση, ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης, μετά από μερικούς μήνες, είναι αυξημένος.

Για παράδειγμα, ακούω τις τελευταίες ημέρες τους εκπροσώπους της Ν.Δ. να υποστηρίζουν ότι όταν η συντηρητική παράταξη γίνει κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί, προς όφελος των πασχόντων πολιτών, το μνημόνιο, στα πλαίσια βέβαια των στόχων που αυτό θέτει. Ουδέν αναληθέστερον.

Ακούω επίσης τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ να λένε ότι η χώρα, μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την υπογραφή τής δανειακής σύμβασης, στέκεται σε γερά πόδια και μπορεί να ξανασχεδιάσει με ασφάλεια το μέλλον της. Ουδέν αναληθέστερον.

Όπως δεν είναι αληθής η αιφνιδίως επανακάμψασα φιλολογία, κυρίως της Αριστεράς, ότι η Ευρώπη δεν θα άφηνε και δεν θ’ αφήσει ποτέ την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ. Όσοι υποστηρίζουν, μετά τις δηλώσεις Μέρκελ, ότι δικαιώθηκαν οι απόψεις τους και έπρεπε να έχουμε εκβιάσει την τρόικα για να μην μας βάλει στο ζυγό του μνημονίου μάλλον ερμηνεύουν λανθασμένα την Γερμανίδα καγκελάριο ή  καλύτερα λένε τη μισή αλήθεια. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν είπε ότι αυτός ο κίνδυνος εξέλιπε ή δεν υπάρχει. Για να μην υπάρξει είπε, «θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει τα μαθήματά της», ο έστι μεθερμηνευόμενον ότι αν δεν κάνει τα μαθήματά της, αν δηλαδή δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της και το πρόγραμμα εξωκύλει, τότε ο κίνδυνος εξοστρακισμού επανέρχεται.

Για να εξαλειφθεί η πιθανότητα διαζυγίου της χώρας με το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει εκτός από τη δική μας πειθαρχία, να αλλάξει και η κυρίαρχη οπτική της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σπάσει ο νεοφιλελεύθερος άξονας Γερμανίας- Γαλλίας. Αν στις εκλογές του Απριλίου, στη Γαλλία, ηττηθεί ο Σαρκοζί θα σπάσει το ένα από τα δύο πόδια αυτού του άξονα. Όμως ούτε αυτό αρκεί. Πρέπει να σπάσει και το άλλο. Πρέπει να μεταβάλλει γνώμη η Γερμανία. Η Μέρκελ - λόγω ιδιοσυγκρασίας προσωπικής, αλλά και των περισσότερων Γερμανών - προσεγγίζει τα οικονομικά θέματα και με προτεσταντική ηθική. Αντιμετωπίζει την Ελλάδα, εκτός των άλλων, και ως κάποιον που αμάρτησε και πρέπει να τιμωρηθεί. Η αμαρτία, η παρέκκλιση δηλαδή από τους κανόνες, χρειάζεται τιμωρία σύμφωνα με την πολιτική - ηθική οπτική της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ας επανέλθουμε όμως στην αρχή και στην αιφνιδίως ενσκήψασα «μεγαλοψυχία» των κομμάτων προς τους πολίτες. Όσο ήταν να υπογράψουμε το δεύτερο μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και το PSI επικρατούσε το σιδερόφρακτον και το απόλυτον ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Δίναμε όρκους πίστης στους εταίρους – δανειστές μας ότι δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε κατά κεραία από τους όρους, τα μέτρα και τις πολιτικές που αυτοί θεωρούν ως ενδεδειγμένη συνταγή. Κι αυτή η συνταγή για τον Ιούνιο προβλέπει σημαντική περιστολή δαπανών. Αν υπολογίσουμε ότι χρειάζονται περίπου 3,5 δις. ευρώ μέτρα, αυτά δηλαδή που συμφωνήσαμε και υπογράψαμε, συν άλλα 3,5 που θα απαιτηθούν επειδή υπάρχει απόκλιση από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Αν σ’ αυτά προστεθούν και τα υπόλοιπα που απαιτούνται μέχρι το 2014, δε μπορώ να φανταστώ από πού θα εξευρεθούν αυτοί οι πόροι.

Η μόνη λοιπόν αλήθεια, κι αυτή πρέπει να πουν στους πολίτες πριν προσέλθουν στις κάλπες, είναι ότι τον Ιούνιο θα έχουμε περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, περικοπές επιδομάτων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Τα κόμματα λοιπόν, μην καλλιεργούν φρούδες ελπίδες. Η ανάπτυξη, οι αλλαγές στη φορολογία, τα σχέδια Μάρσαλ είναι καλά και κάποτε θα γίνουν. Δεν είναι όμως για το επόμενο τρίμηνο, ούτε είναι άμεσης απόδοσης και ούτε η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα «πνίξει» την αγορά με ρευστότητα. Τίποτε από αυτά μέχρι τον Ιούνιο δεν θα συμβεί. Αντίθετα, τον Ιούνιο μπορεί να έχουμε καταρρεύσεις είτε κάποιων ασφαλιστικών ταμείων, είτε νοσοκομείων, είτε δήμων, είτε επιχειρήσεων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Γι’ αυτά πρέπει να προετοιμάσουμε και να διαπαιδαγωγήσουμε το λαό αν δεν θέλουμε να έχουμε τυφλές κοινωνικές εξεγέρσεις, κατάρρευση του υφιστάμενου κομματικού συστήματος και νέες εκλογές τον Οκτώβριο. Είναι καλύτερα, για παράδειγμα, να πουν στο λαό ότι για πέντε χρόνια θα υπάρχει πλαφόν 2.000 ευρώ σε όλους τους μισθούς παρά να του καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι μπήκε στο βαρέλι πάτος, ό,τι χάσαμε χάσαμε, και ότι ξημερώνουν καλύτερες μέρες. Είναι καλύτερα να γίνουν δυσάρεστοι πριν στηθούν οι κάλπες παρά να το κάνουν μετά την 6η Μαΐου. Αν ο λαός τους ψηφίσει, λέγοντας του ολόκληρη την αλήθεια, μπορεί η χώρα να σωθεί και μαζί της τα κόμματα που είπαν την αλήθεια. Αν ο λαός προτιμήσει την παραμυθία θα ‘ναι μετά υπεύθυνος ο ίδιος για ότι ήθελε συμβεί και βέβαια τους παραμυθάδες θα τους πάρει ο διάολος και θα τους σηκώσει. Εν κατακλείδι, οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Μαΐου, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα θα το μάθουμε μετά από 30 μέρες. Όταν δηλαδή θα χρειαστεί να παρθούν τα νέα, αναπόφευκτα σκληρά, μέτρα για να παραμείνει η χώρα ζωντανή -  διασωληνωμένη όμως στην εντατική…

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. teo 15:22 29/03/2012

    Είμαι 67 χρόνων  και έχω 42 χρόνια ασφαλισμένος, δεν έχω καθυστερήσει ούτε μια μέρα την πληρωμή των εισφορών μου και κάθε άλλης υποχρέωσης μου προς τους συμπολίτες μου, Δημόσιο και ιδιώτες Σήμερα διάβασα πως ο  ΟΑΕΕ  θα μειώσει και άλλο τις συντάξεις για να τα βγάλει περα.. Έκτος από την οικονομική  καταστροφή που έχω υποστεί σαν επαγγελματίας (εργάζομαι ακόμα ) , καλούμαι από αύριο να ζήσω με εισόδημα  πολύ χαμηλότερο από τις ανάγκες μου και από αυτό που είχα φροντίσει και προϋπολογίσει να έχω, παρ’όλα αυτά  δεν αγανακτώ αλόγιστα  και ανησυχώ λελογισμένα.
    αυτό μου συμβαίνει γιατί από πείρα ζωής  έμαθα , ότι στην οικονομία Ανεβαίνεις σκαλί ,σκαλί  , εκτός από εξαιρετικές συνθήκες. Εμείς ανεβήκαμε με αερόστατο και τώρα που πέφτουμε γιατί τελείωσε το αέριο ( χρήμα ) έχουμε  πανικοβληθεί και άλλος τα σπάει ,άλλος ουρλιάζει και άλλος παθαίνει κατάθλιψη.
    Εάν ΕΜΕΙΣ δεν αποδεχτούμε το πρόβλημα  και δεν  κοιτάξουμε πως θα σταματήσουμε αυτή την  φρενήρη  πτώση , γιατί τις αιτίες  όλοι τις ξέρουμε , τις έχουμε  ζήση  και καμαρώναμε  και από πάνω, ΔΕΝ Πρόκειται οι πολικοί μας να μπορέσουν μόνοι τους να μας σώσουν.Μερικοί αν και καταλαβαίνετε  πολύ καλά τι εννοώ, θα πείτε τι μας λέει αυτός ο κωλόγερος!!!!!
    αυτό είναι που με θλίβει και με αγανακτεί περισσότερο, όχι λόγω ηλικίας, αλλά γιατί σε αυτό το ταξίδι  με το αερόστατο, χάσαμε τον σεβασμό μας για τον συνάνθρωπο μας , νέο, γερο, πλούσιο,φτωχό. Στο πέρασμα από την αγροτική προέλευση των περισσότερων μας  στην μικροαστική  κοινωνία , χτίσαμε έναν  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ κακέκτυπο της κακιας Αμερικής., αυτό  που κοροϊδεύαμε  στα νιάτα μας και σήμερα το λουζόμαστε . ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ, με κάθε μέσον, χωρίς ντροπή , ΦΘΟΝΟΣ  και ΑΠΑΞΙΩΣΗ των πάντων, Α! Ξέχασα  και  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ
    ΔΕΝ ΕΣΧΕΣ  Μαλ……ας  είσαι!!!!
     Ευχαριστώ.                                                                                                             

  2. Lanakpagekl 9:51 29/03/2012

    ΔΗΛΑΔΗ  ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΥΧΕ ΑΛΛΑ Ο  ΑΣΘΕΝΗΣ  ΑΠΕΒΙΩΣΕ. ΖΩΝΤΑΝΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΞΑΞΘΙΩΜΕΝΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!!!!

    • Felnicos 14:15 29/03/2012

      Η εγχειρηση δεν ολοκληρωθηκε ακομα, συνεχιζουν να κοβουν και να ραβουν, στο τελος θα δουμε αν το προσωπο της χωρας ειναι φραγκεσταιν ή αποτελεσμα, καποιας ανεκτης εστω, πλαστικης. Δυστυχως… 

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.