ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EFSF: 61 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο ποσό των 109,1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται τα 48 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν υπολογίζονται τα 28 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ποσό 109,1 δισ. ευρώ θα συνεισφέρει ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, αφού καλυφθεί το κόστος για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κ. Ρέγκλινκγ.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συνεισφέρει επιπλέον 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ρέγκλινγ ανέφερε πως στα 109,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνονται και 48 δισ. ευρώ που θα προσφέρει το EFSF τις επόμενες εβδομάδες ως εγγυήσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Αυτό σημαίνει ότι 61 δισ. ευρώ απομένουν για το κανονικό πρόγραμμα χρηματοδότησης» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου.

Στον αντίποδα, στο ποσό δεν περιλαμβάνονται τα 30 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), ούτε τα 5,5 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν για δεδουλευμένους τόκους.

Ο Rέγκλινγκ μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι το EFSF έχει ήδη καταβάλει 26,6 δισ.  ευρώ για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 177 δισ. ευρώ περίπου υπό ελληνικό δίκαιο, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το EFSF διαθέτει κεφάλαια 440 δισ. ευρώ και εξέδωσε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια αξίας 4,6 δισ. ευρώ για να καταβάλει τα χρήματα για τους δεδουλευμένους τόκους των ελληνικών ομολόγων.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει διορία μέχρι τις 23 Μαρτίου στους κατόχους ελληνικών ομολόγων υπό ξένο δίκαιο να συμμετάσχουν στο PSI. Αν οι ομολογιούχοι αυτοί αποδεχτούν την προσφορά, τότε το EFSF θα καταβάλει στην Ελλάδα τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ για τους δεδουλευμένους τόκους.

Τα δάνεια διάσωσης που έχει δεσμευθεί να καταβάλει το EFSF στις τρεις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ανέρχονται συνολικά στα 192 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι στο ταμείο απομένουν άλλα 248 δισ. ευρώ.

Για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, το EFSF προβλέπεται να συνεισφέρει 32,2 δισ. ευρώ το 2012, 32,3 δισ. το 2013 και 32,1 δισ. το 2014.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.