LIFESTYLE

FROM ZERO TO... ZARA

Είναι ο πλουσιότερος άνδρας της Ισπανίας, ζει σχεδόν σαν ερημίτης, δεν μιλάει ποτέ στον Τύπο και όταν αποφάσισε να παραδώσει τα σκήπτρα της αυτοκρατορίας στη 25χρονη κόρη του την ανάγκασε να διπλώνει μπλουζάκια από τις 7:30 το πρωί. Ο Mr. Zara είναι ένας σιωπηλός δισεκατομμυριούχος.

Της Χαράς Ιωάννου

Zara, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Stradivarius, Bershka, Pull and Bear. Περισσότερα από 4000 καταστήματα σε 71 χώρες ανήκουν στον όμιλο Inditex Group, το 59.29% των μετοχών ανήκει στον 73χρόνο Αμάνθιο Ορτέγα, τον δέκατο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου για το 2009 (σύμφωνα με το Forbes).

Γιος σιδηροδρόμου που μεγάλωσε στην Λα Κορούνια, στα 14 του μάθαινε την τέχνη δίπλα στους ράφτες της πόλης, δουλειά του να μεταφέρει τα πουκάμισα στα σπίτια των πελατών. Το 1963 ιδρύει το κατάστημα Confecctiones Goa (τα αρχικά του AOG αντίστροφα), πουλώντας ρόμπες που ράβει στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού του. Τα τέσσερα αντίγραφα μιας πανάκριβης ρόμπας που πουλάει στην μισή τιμή γίνονται ανάρπαστα. Τόσο, που αρχίζει να πουλάει copy paste πιτζάμες και με τα κέρδη ανοίγει το πρώτο Zara το 1975, επίτηδες σε δρόμο με πανάκριβες επώνυμες μπουτίκ.

Προσφέρει Prada-ομοιότυπα κομμάτια και Marni-τύπου κολεξιόν σε εκείνες τις γυναίκες που θέλουν την πολυτέλεια δυο φορές την εβδομάδα (κάθε δυο φορές την εβδομάδα έρχονται νέα σχέδια, ώστε να μην μένει στοκ, ενώ μια μέση γυναίκα περνάει 17 φορές τον χρόνο από κάποιο κατάστημα Zara).

Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις, δεν φωτογραφίζεται σχεδόν ποτέ, δεν είναι κοσμικός, φήμες τον θέλουν να μην βγήκε καν από το γραφείο του, όταν ο πρίγκιπας Φελίπε επισκέφτηκε την έδρα της Inditex. Σπάνια διαφημίζονται τα καταστήματα στα περιοδικά καθώς θεωρεί διαφημιστική καμπάνια τους πελάτες και τις βιτρίνες των καταστημάτων.

Λέγεται ότι ετοιμάζεται να αποσυρθεί και να παραδώσει την αυτοκρατορία στην κόρη που απέκτησε με την δεύτερη σύζυγο του (μοναδική κληρονόμος, μιας και απέκλεισε τα δυο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του). Την προσέλαβε σε κάποιο από τα 445 Bershka καταστήματα για να μάθει την δουλειά, διπλώνοντας παντελόνια των €30 και κάνοντας απογραφές και παραλαβές εμπορευμάτων. Θα περάσει ένα μήνα σε κάθε τομέα μέχρι να φτάσει στα τμήματα των οικονομικών, λογιστών, ανάλυσης πωλήσεων και σχεδιασμού. Κάπως έτσι την έβγαλε από τις κίτρινες κοσμικές σελίδες και την έβαλε στις ροζ των οικονομικών εφημερίδων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.