ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 9,8 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ

Εσοδα ύψους 9,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ θα είχε η χώρα μας το προηγούμενο έτος εάν κατάφερνε να πιάσει το μέσο όρος αποδοτικότητας των χωρών του ΟΟΣΑ.

Την εκτίμηση αυτή κάνει ο διοικητής της ΤτΕ  Γ. Προβόπουλος στην ετήσια έκθεση του για την Οικονομία σημειώνοντας, όπως το ΔΝΤ και η Ε.Ε., ότι η φοροδιαφυγή είναι από τους σημαντικότερους λόγους της μείωσης των εσόδων του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα στην έκθεση του αναφέρει ότι τα 2/3 της χειροτέρευσης του συνόλου των εσόδων αποδίδονται στην κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Το υπόλοιπο 1/3 μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες όπως είναι η φοροδιαφυγή που εν μέρει οφείλεται στην περιορισμένη ρευστότητα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων και σε χρόνιες αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. «Ενα σημαντικό ποσοστό της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα, παρά τη σειρά των φορολογικών παρεμβάσεων, δεν μπορεί να αποδοθεί στην χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης αλλά στους αρνητικούς παράγοντες που προαναφέρθηκαν και που εξακολουθούν να υφίστανται στο δεύτερο έτος εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» αναφέρει ο Γ. Προβόπουλος

Ειδικότερα ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει στην έκθεση του ότι:

• Η αποδοτικότητα συλλογής ΦΠΑ φθίνει δραματικά κατά τη διάρκεια του οικονομικού προγράμματος, λόγω της αδυναμίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά . Εάν η χώρα μας είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει το 2011 την αποδοτικότητα συλλογής του ΦΠΑ του 2008 με τους τρέχοντες συντελεστές θα είχε επιπλέον έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση δε που η χώρα μας κατάφερνε να έχει τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ  τότε θα είχε υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους 9,8 δισ. ευρώ.

• Είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η περαιτέρω ενίσχυση και αναδιαμόρφωση των εφοριών με βάση σαφή και μετρήσιμα κριτήρια.

• Θα πρέπει να αποφεύγονται οι συνεχιζόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανεξόφλητα χρέη προς το δημόσιο, καθώς αυτό αποτελεί αντικίνητρο φορολογικής συμμόρφωσης.

• Πρέπει να ληφθούν υπόψη, ως αναγκαίες κατευθύνσεις, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η ενίσχυση της δικαιοσύνης στη φορολογία και η κατάργηση κινήτρων που αποθαρρύνουν την εργασία (υπερφορολόγηση της εργασίας).

• Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην είσπραξη ανεξόφλητων φόρων που σε    πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε καθυστερήσεις του δικαστικού συστήματος.

• Θα πρέπει να να αποφευχθούν οι περαιτέρω αυξήσεις φόρων και να βασιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή κατά τα 2/3 σε περικοπές δαπανών καθώς και στη μείωση του μισθολογικού κόστους.

• Παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.

• Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης μέσω του ελέγχου των δημοσίων δαπανών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.