ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ

Δεν υπάρχει κάποιος που να διαφωνήσει στο γεγονός πως ο μοναδικός δρόμος για να βγει η Ελλάδα από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι η ανάπτυξη. Σε αυτό συμφωνούν όλοι, σε όποιον ιδεολογικό χώρο κι αν ανήκουν. Ενδεχομένως διαφωνούν με την μορφή που θα έχει η ανάπτυξη και με τον προσανατολισμό της. Ενδεχομένως διαφωνούν με τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί, ή για το ποιοι θα κληθούν να «πληρώσουν» την διαδικασία εφαρμογής εκείνων των πολιτικών που θα την φέρουν. Αλλά όλοι την θέλουν.

Η ανάπτυξη, ωστόσο, δεν έρχεται ως δια μαγείας, ούτε εντέλλεται. Χρειάζεται σχεδιασμός και κυρίως γνώση των ιδιαιτεροτήτων κάθε τόπου, ώστε οι πολιτικές ανάπτυξης που θα επιλεγούν να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του τόπου και των κατοίκων της.

Έχω την άποψη πως για την Κορινθία μας δύο είναι οι δρόμοι, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σύντομα στην δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μιλώ για τον ιαματικό και τον οινικό τουρισμό.

Ας δούμε το πρώτο. Στην Ελλάδα παρά την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα των υδάτων των ιαματικών πηγών, ο θεραπευτικός τουρισμός «κερδίζει» μόλις δύο εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων μόνο 5000-6000 είναι ξένοι. Θεωρώ αδιανόητο το Λουτράκι -το οποίο ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες μία από τις πιο φημισμένες λουτροπόλεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως- να μην είναι αυτή την στιγμή μία από τις πρωτεύουσες επιλογές στον τομέα αυτό, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: εγγύτητα με τον μητροπολιτικό ιστό της Αθήνας, εγγύτητα με το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Ελλάδας, εγγύτητα με τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Νότιας Ελλάδας (Ακρόπολη, Αρχαία Κόρινθος, Δελφοί, Μυκήνες κ.λπ), δεκάδες ξενοδοχειακές υποδομές πρώτης γραμμής, υψηλών τουριστικών απαιτήσεων και για όλα τα βαλάντια, αλλά και ένα υπερσύγχρονο δημοτικό spa ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες, σε προνομιακές τιμές.

Έχω ήδη καταθέσει ένα συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο που να συνδυάσει τον ιαματικό τουρισμό με τον ιατρικό τουρισμό, μέσα από την διοργάνωση συνεδρίων και άλλων δράσεων.

Σε ό,τι αφορά το κρασί. Το αγιωργήτικο κρασί είναι μια μοναδική ποικιλία, με πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Στη Νεμέα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία σύγχρονων οινοποιητικών μονάδων. Όμως και το αγιωργήτικο κρασί και οι μονάδες αυτές δεν έχουν την δυναμική που θα έπρεπε. Έχω παρακολουθήσει τις «Μεγάλες ημέρες της Νεμέας», αυτό το σημαντικό εορταστικό τριήμερο που γίνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη με πλήθος εκδηλώσεων. Αυτό το φεστιβάλ πρέπει να γίνει αφορμή για να μετατραπεί η Νεμέα σε μία από τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις του κρασιού. Να μετατραπεί σε ένα φεστιβάλ οινογνωσίας, οινογευσίας και γευσιγνωσίας, που να «παντρεύει» το τοπικό κρασί με την μεσογειακή κουζίνα και το οποίο να παρακολουθούν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Θα πει κανείς; Γίνονται αυτά όλα μέσα στην κρίση; Ναι, ασφαλώς, γιατί μέσα στην κρίση δημιουργούνται οι ευκαιρίες! Στην πολιτική ανήκει η ευθύνη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να έχει ο τόπος μας αυτές τις ευκαιρίες.

*Ο Γιάννης Ροτζιώκος είναι υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κορινθίας, πρώην πρόεδρος ΕΚΑΒ

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Vicky 13:17 20/04/2012

    Μην σας διαφύγει. Τέτοια στελέχη υγείας (!!!) δεν συναντώνται συχνά (!!!!!!!!!!)

  2. Smirlis 9:32 20/04/2012

    ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ…ΧΡΗΣΤΟΣ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.