ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Στα εθνικά κοινοβούλια πετάει το «μπαλάκι» για την αντιμετώπιση της ανεργίας η Κομισιόν, καίτοι αναγνωρίζει ότι «η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να γίνει πραγματική ευρωπαϊκή προτεραιότητα».

Στο πακέτο μέτρων για την απασχόληση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση, γίνεται λόγος για καθιέρωση αξιοπρεπών και βιώσιμων μισθών και την αποφυγή των παγίδων που συνεπάγονται οι χαμηλοί μισθοί. Την ίδια στιγμή, όμως, η Ε.Ε. θέτει αστερίσκους για την Ελλάδα και μετά την μείωση του βασικού μισθού, αφήνει παράθυρο και για νέες περικοπές, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ξεχωριστή περίπτωση.

Μεταξύ των μέτρων είναι η καθιέρωση επιδοτήσεων πρόσληψης, η αντικατάσταση των φόρων επί της εργασίας με περιβαλλοντικούς φόρους και η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης.

Η Κομισιόν προτείνει για ακόμη μία φορά αξιοποίησης της πράσινης οικονομίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επίσης καλεί τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τον προγραμματισμό και τις προβλέψεις για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, προσφέροντάς τους συγχρόνως μακροπρόθεσμες επαγγελματικές προοπτικές, και να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για καινοτόμες και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόσληψης και διατήρησης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η Επιτροπή τονίζει επίσης την ανάγκη παροχής ευκαιριών στους νέους, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθεί η διά βίου μάθηση, η οποία έχει νευραλγική σημασία για την ασφάλεια της απασχόλησης και την παραγωγικότητα.

Παράλληλα, προτείνεται η εξάλειψη των νομικών και πρακτικών εμποδίων, που παρακωλύουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων με μέτρα όπως η βελτίωση της δυνατότητας μεταφοράς των συντάξεων, η καταλληλότερη φορολογική μεταχείριση των διασυνοριακών εργαζομένων ή η καλύτερη ενημέρωση για τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Καλεί τα κράτη μέλη να επιτρέπουν την «εξαγωγή» των παροχών ανεργίας για τα άτομα που αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα (για περίοδο έως και 6 μήνες).

Επίσης, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους εργαζομένους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και να επιτρέπουν στους υπηκόους άλλων κρατών μελών να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει υποβάλει σχέδια για την ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο ΕΕ και την παρακολούθηση της εξέλιξης των μισθών.

Τέλος, χαρακτηρίζεται αναγκαία η σύνδεση μεταξύ της πολιτικής και των χρηματοδοτικών μέσων της Ε.Ε. (όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) για την υποστήριξη των προτεραιοτήτων και των μεταρρυθμίσεων των χωρών στον τομέα της απασχόλησης.

Περισσότερα για τις ανακοινώσεις της Κομισιόν εδώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.