ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙΙ: ΜΕΤΑΞΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ... ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Μεταξύ μνημονιακού μονόδρομου και ανάγκης εναλλακτικών προτάσεων, ασκήσεις ισορροπίας για τον Αντώνη Σαμαρά. Την Πέμπτη η παρουσίαση.

Μετά το πρώτο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετώπισε τη δυσπιστία πολιτών και μέσων ενημέρωσης. Στο δεύτερο Ζάππειο άπαντες αναγνώρισαν την τάση προσαρμογής στην... πραγματικότητα. Στο τρίτο Ζάππειο, έχοντας πλέον συνυπογράψει το Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ισορροπήσει μεταξύ των μνημονιακών προβλέψεων και της θέσης του για επαναδιαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ωστόσο, το νέο Ζάππειο δεν θα είναι όσο αναλυτικά ήταν τα προηγούμενα οικονομικά πακέτα του κόμματος. Οι βασικές κατευθύνσεις θα παραμένουν: μείωση κράτους, αξιοποίηση περιουσίας, ρευστότητα στην οικονομία, ανάκαμψη.

Θα απουσιάζουν, ωστόσο, λένε όσοι συνομιλούν με τον Αντ. Σαμαρά, αναφορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συζήτηση ή να λειτουργήσουν... μετωπικά. Με άλλα λόγια παραμένει αμφίβολο αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναλύσει με λεπτομέρειες τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα εξοικονομηθούν «σπατάλες» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς δεν φθάνει η αντιμετώπιση της σπατάλης στο ΙΚΑ. Προφανώς απαιτείται κλείσιμο επιχειρήσεων και αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Πιθανά, ωστόσο, δεν θα ακούσουμε τον Αντ. Σαμαρά να κάνει ρητές αναφορές σε αυτά τα ζητήματα.

Άλλωστε, στόχος του τρίτου, κατά σειρά, Ζαππείου (σ.σ. Θα ακολουθήσει και άλλο ένα με επίκεντρο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης) είναι να πείσει κατά το δυνατόν περισσότερους πολίτες, χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις έστω και μειοψηφιών.

Οι άξονες επί των οποίων αναμένεται να κινηθεί ο κ. Σαμαράς είναι:

• Αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων, επιδομάτων πολυτέκνων, διαφύλαξη της εξισωτικής αποζημίωσης για τον πρωτογενή τομέα. Ως αντισταθμιστικά θα προτείνει την  αύξηση της φορολόγησης των αδειών ηλεκτρονικών παιγνίων,

• ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και του ΕΣΠΑ,

• επιστροφή ΦΠΑ και καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται και από το μνημόνιο,

•  κατάργηση του πόθεν έσχες για επαναπατρισμό κεφαλαίων και επένδυση σε επιχειρήσεις και την αγορά ακινήτων,

• μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αντίστοιχα, θα συστήσει στις τράπεζες τη ρύθμιση των στεγαστικών και άλλων δανείων των νοικοκυριών ώστε η μηνιαία επιβάρυνση των νοικοκυριών να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός τους

Παράλληλα, θα επιμείνει στις τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να είναι η... πιο πλούσια χρεοκοπημένη χώρα, όπως ο Αντ. Σαμαράς συνηθίζει να λέει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ααντιμετωπίζει το Ζάππειο ως... εφαλτήριο για την τελική εκλογική του αντεπίθεση με στόχο αν όχι την αυτοδυναμία, τουλάχιστον μία επίδοση που θα τον καθιστά απόλυτο ρυθμιστή του μετεκλογικού σκηνικού. Ως εκ τούτου η προεργασία είναι εντατική. Μένει να αποδειχθεί και αρκετή...

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.