ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΖΕΣΤΟ, «ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ» ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Απελευθερώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. αλλά και προς τα υπόλοιπα κόμματα ενόψει εκλογών. Σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. «Ακατάσχετες» από τις τράπεζες οι δόσεις της κρατικής χρηματοδότησης μέχρι τον Ιούνιο.

Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης του 2011, καθώς και οι δυο πρώτες δόσεις του 2012 της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Την τροπολογία επεδίωκαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που λόγω του υπέρογκου κόστους δανεισμού αδυνατούσαν ουσιαστικά να διεξαγάγουν εκλογές. Τα δύο «κόμματα εξουσίας» έχουν συνολικά δάνεια που προσεγγίζουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του επιτοκίου σε ποσοστά άνω του 8%, καθιστά αδύνατη την ομαλή αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου.

Η πρωτοβουλία μπορεί να διασφαλίζει τον εκλογικό αγώνα των κομμάτων, δεν παύει ωστόσο να συνιστά πρόκληση, ειδικά σε μία περίοδο που τα εισοδήματα των πολιτών συμπιέζονται. Αναμένεται δε να προκαλέσει σφοδρή αντίδραση, τόσο από κόμματα (η Δημ. Συμμαχία είχε αναδείξει το ζήτημα) όσο και από μέσα ενημέρωσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για το πολιτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ενόψει εκλογών και προκειμένου να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων ορίζεται εξαιρετικά ότι η οφειλόμενη τέταρτη δόση έτους 2011 (περίπου 13,5 εκ. ευρώ) καθώς και η πρώτη και δεύτερη δόση έτους 2012, της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και των συνασπισμών τους, καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις της οικονομικής ενίσχυσης, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες και καταβάλλονται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κόμματος ή του συνασπισμού, που γνωστοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου. Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι οι επόμενες δόσεις του έτους 2012 και εφ’ εξής, θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις τράπεζες με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια, δηλαδή θα καταβάλλονται προς τις τράπεζες οι οποίες και θα δίδουν τελικά στα κόμματα ό,τι υπόλοιπο υπάρχει – και εφόσον υπάρχει – μετά την παρακράτηση των οφειλομένων.

Υπενθυμίζεται, ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010,ενώ για το 2012 ο κ. Τ. Γιαννίτσης έχει προϋπολογίσει ποσό επιχορήγησης περί τα 30 εκατομμύρια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.