ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΖΗΜΙΕΣ ΡΕΚΟΡ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Για το σύνολο της χρήσης του 2011 οι ζημιές των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου θα ξεπεράσουν το ποσό ρεκόρ των 22 δισ. ευρώ.

Ζημιές ρεκόρ θα παρουσιάσουν αύριο οι εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες -Εθνική Τράπεζα, Eurobank EFG, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς- θα παρουσιάσουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2011 αθροιστικά ζημιές ύψους 19 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω τράπεζες στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011 παρουσίασαν ζημίες ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Έτσι για το σύνολο της χρήσης του 2011 οι ζημιές των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου θα ξεπεράσουν το ποσό ρεκόρ των 22 δισ. ευρώ!

Όπως εκτιμούν οι τράπεζες στο τέταρτο τρίμηνο θα παρουσιάσουν προβλεπόμενες ζημιές ύψους 19 δισ. ευρώ οι οποίες προκύπτουν από την απομείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων κατά 75% (στο πλαίσιο του PSI) και μετά τον συνυπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Σε περίπτωση που μετά τις εκλογές θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να αποτιμήσουν τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI στην ονομαστική τους αξία (κάτι που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση που παρουσιάστηκε πριν από το Πάσχα) τότε η απομείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων θα περιοριστεί στο περίπου 55% και η ελάφρυνση θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012 τα οποία θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

Οι ζημιές ρεκόρ οφείλονται κυρίως στο «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) αλλά και την επίπτωση της επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων όπως αποτυπώθηκε με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.

Τις μεγαλύτερες ζημιές αναμένεται να παρουσιάσει η Εθνική Τράπεζα το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της οποίας ανέρχονταν πριν το PSI σε 15 δισ. ευρώ, και ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς η έκθεση της οποίας σε ομόλογα φτάνει τα 8,7 δισ. ευρώ, η Eurobank EFG με ομόλογα ύψους 7,7 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.